Scandinavia Trip 2016 - Part 8 - Kembali ke Stockholm

Selamat pagi...
Bangun pagi wajib tengok jendela...emmm tak sabarnya nak sampai mainland. Itupun rasa macam waktu tak berputar jek. Bila dah cerah sikit, nampak la cruise lain melintas. Ada macam-macam nama dan macam-mana destinasi. Untuk ke Helsinki boleh je naik flight, tapi kami yang saja naik cruise. Kalau tak, tak tau bila aku nak merasa naik cruise.

Lepas siap makan, kemas bag segalanya...kami lepak berborak je sementara nak tunggu sampai. Urusan check out berjalan lancar sebab guna tiket je untuk keluar. Terus kami naik bas Viking Line nak pergi ke City Terminalen. Guna tiket yang beli masa datang hari tu. Kalau hilang kena la beli lain. Tiba je di City Terminalen, kami terus cari tempat simpan barang. Luggage Locker. Kami ambil yang Large Box harga SEK90 untuk 24jam. Yang large box tu muat 2 backpack saiz sederhana. Backpack kami saiz lebih kurang 36L ++.

Lepas settle semua urusan, kami keluar dan cari 7E. Di Stockholm kami memang dah niat nak naik HOHO. Tiket HOHO ada jual di 7E. Harga 28EU. Memandangkan cuaca suram semacam jek..Kami memang bertekad la naik HOHO. Kebanyakkan gambar ni aku amik dari dalam HOHO. Memula naik tu teruja naik ke atas sebab nak tengok pemandangan konon. Ishhhhh memang tak mampu laa..punya la sejuk. Rasa nak menangis sejuk dia. Tak lama kemudian, hujan renyai-renyai..terus aku rasa lagiii nak menangis. Turun ke bawah, mostly seat penuh. Ada pun tak cukup menarik. Arrggh belasah je laa. Serius tak menarik. Agak malang juga sebab tak tau kenapa banyak sangat construction kat sini. Nampak gambar tiang2 pembinaan je kalau duduk bawah. Belasah je laa labu. Dari duduk kat atas tu yang super duper sejuk.

Last kami buat keputusan turun HOHO bila sampai di shopping mall. nama dia Faltoversten, Karpalan. Nikmatnya masa masuk situ. PANAS. Lega sesangat. Kami niat memang bukan nak shopping. Nak menumpang panas jek. Dah alang-alang masuk tu, terus laaa ajak ngopi dulu. Kasi adjust badan dulu.

Lepas jeling-jeling kami masuk Thelins. Amik kopi dan roti je dah kena 62SEK. Lebih kurang RM30. Jalan kat europe ni, kena pejam mata je. Kat Malaysia, RM30 aku boleh makan pagi petang malam untuk kopi dan roti cenggitu. Pasrah. Best giler lepak dalam tu sebab panas. Rasa malas giler nak keluar. Masa kami mula masuk tadi, ujan makin lebat. Maca dah sejam lebih gitu, kami pergi jeling luar, hujan dah berhenti. Malasnya laa nak merempuh sejuk kat luar tu. Memang tak shopping apa pun dalam mall tu.

Masa keluar tu nak menuju ke bus stop HOHO, pemandangan kat luar cantik. Seperti biasa, kami posing-posing laa. Bunga pun banyak jual. Cantik sangat. Sebab kat sini, ada kawasan yang panas, dan ada kawasan yang masih sejuk. 

Lepas ni kami nak menuju ke Gamla Stan. Kira tempat wajib pegi kalau datang Stockholm ni. 
Gamla stan, until 1980 officially Staden mellan broarna, is the old town of Stockholm, Sweden. Gamla stan consists primarily of the island Stadsholmen - wikipedia

Kami berjalan lebih kurang sekitar Gamla Stan tu. Tak berapa nak menghayati sebab sejuk sesangat. Sebelum pergi, aku rasa macam banyak perkara menarik untuk dilawati di Stockholm. Dah sampai ni, dengan faktor sejuknya langsung aku tak berapa nampak. Hahaha. Tapi memang menarik je pemandangan dan bangunan di Stockholm ni. 

Satu cabaran, menggagau nak mencari jalan kembali ke City Terminalen tu. Macam nak sesat juga awal-awal tu. Tanya orang sana sini, akhirnya sampai juga kami. huhuhu. Masa tu aku dah agak-agak saspen jugak. Jalan jangan cakap laa..memang bukak langkah. Fuuuh...


Merenung keluar jendela..sunrise

Jumpa jiran melintas di sebelah

Lampu ni nampak cantik je..ni di City Terminalen 
Pemandangan di depan central station Stockholm



Salah satu sudut Central Station

Gamla Stan

Djurgarden

Djurgarden

Lunch kami di Thelins Faltoversten

i loooove yellow rose
Acah-acah nak beli bunga tulip

Kalau summer mesti best boleh ngopi-ngopi kat luar

Kat luar Faltoversten

Suka tengok teksi kat sana...semua menawaaan ..hehe

Eh...Jamie Oliver punya restoren

Mamat kacak tolak stroller..auuum
Satu perkara yang sangat ketara semasa pergi ke negara Scandinavia ni, mostly single parent (tak pastilah mereka single ke tidak) tolak stroller anak. Macam gambar kat atas tu, mak tolak stroller. Bawah tu bapak tolak stroller. Ada yang satu rombongan mak-mak tolak stroller. Jaraaaaaaang sangat nampak mak-pak yang jalan sama-sama tolak stroller. Rasanya sekali ke dua kali aku nampak couple yang tolak stroller.

Seperkara lagi, depa bawak anjing mereka jalan. Masa naik cruise tu bukan main ramai yang dukung anjing. Buat macam anak. Sampai kekadang aku kena jeling betul-betul nak tau anak ke anjing. Macam begitu sekali depa sayangkan anjing. Anjing kat sana pun baik-baik belaka. Tak de pulak macam anjing kita ni. Asal ada stranger je...dia melalak. Kiranya, kehadiran anjing di sana disenangi oleh semua pihak. heheh

Gamla Stan

Kawasan Gamla Stan jugak laa..ini masa nak balik ke Central

suka bandar dia..teratur dan tak serabut

hi HOHO

Kami sampai agak lewat juga di City Terminalen. Rushing pi amik luggage dan nak mencari train lagi. Tapi kawan aku sempat singgah 7E nak beli fridge magnet. Kat situ agak murah juga. Aku malas nak fikir. Bila dah jumpa track mana..lega rasa. Baru boleh bernafas secara normal. Sempat laa posing dulu. Heheheh tak abis-abis posing. Stesyen keretapi dia ni..sama je mana-mana negara. Sama gak dengan bangunan. kalau sekali panjang, jenuh nak fikir ni gambar kat mana. Nasib baik laa hp aku ni boleh show location.

Lagi satu, di 5 negara Scandinavia aku pergi ni..semua tempat takde buat announcement. Kalau kita..kat KLIA, KL Central..ada je announcement. Sampai kekadang aku rungsing dengar. Tapi sini, langsung tak de. Maka sila alert ye dengan notice board dan time train/flight. Kalau tak sesia je terlepas.

Oh. Kami ni nak menuju ke Norway. Train pertama ke Oslo. Lepas tu train lagi satu ke Bergen. Stockholm - Olso kami naik SJ High Speed Train. Harga SEK355. Lebih kurang RM180 masa tu. Bergantung pada currency la kan. First Class katanya..ehem..ehemmmm..

Tengah tunggu train

Acah-acah posing

Time table..sila cek selalu mende ni. Kot laa dia tukor track.

Pemandangan menuju ke Oslo

kering...kuning

Standard rupa bentuk rumah di sana

Free refreshment dalam train..sedap

Ni semua gambar snap dari dalam train. Kami bertiga pilih seat yang berempat. Lagi sorang dia dok sebelah seat berdua. Tapi memandangkan train tak penuh, aku dok tukar tempat duduk sebab nak duduk tepi tingkap. Maka seronot laa sepah-sepahkan beg di kerusi. hehehe.

Bestnya train ni, bersih dan seat pun besar. Rasanya banyak kali ke tandas aku dalam train ni. hahah. Tapi bukanlah sebab best sangat. Ntah kenapa asik nak terkucil je rasanya. Ada disediakan pula lite refreshment. Sedap muffin dan buah oren dia. Jadi la buat lapik perut. Last makan roti kat dalam Faltoversten. 

Train ni sepatutnya ada wifi. Tapi awal-awal tu macam tak dapat. Maka, kami pun rilek dan lihat luar tingkat je la. Tiba-tiba..eh aku dapat wifi weh!!!!! sangat teruja. Kawan-kawan aku jaki je. Lepas cuba macam-macam masih tak dapat. Hahhahah mungkin ini reward sebab dalam cruise aku sorang je tak dapat. Kali ini aku sorang je dapat. Alhamdulillah.

Keretapi ni punya cermin pun bukan main mengerlip bersih. So ambil gambar pun cantik. Tak de la berkerak cermin tu macam cruise Gabriella tu..hehehhe. Tapi gambo aku x berapa cantik sangat ni..masa ni tak reti nak pakai burst lagi..Sedehhhh. Sepanjang Stockholm ke Oslo, pemandangan agak kering. Warna kuning-oren je sepanjang jalan. Tapi masih menarik untuk dipandang. Jangan terpedaya sangat apa yang aku tunjuk ni.




haaa..ni rupa train SJ tu. Dalam train x de plak gambarnye.

Kami sampai Oslo pukul 8.30pm. Next train pukul 11.30. Harga tiket keretapi dari Oslo ke Bergen ni dalam 74EU. Emmm...Ada lagi 3 jam nak melangok di Oslo Central Station (Central Stasjon) ni. Sampai je, kami terus cari terminal untuk ke Bergen nanti. Besar tempat ni. Takut tersesat ke salah tempat tu nanti. Lepas dah tau kat mana, kami nak mencekik dulu. Banyak pilihan tapi entah laa...macam pening. Mungkin sebab dah malam, maka pilihan yang ada tu agak lunyai. Maka, makan laa ala kadar. Sekadar mengalas perut.

Yeh...dah sampai Oslo

Sila lihat jadual train anda sentiasa

Ok. Train dah sampai..jom cari coach dia pulak

Abaikan serabut tu sebab baru teringat nak ambik gambar

Rupa katil bawah

Masuk je train ni..macam kekaguman sangat. Lebih kepada jakun. Sebab kemas bersih. Ada satu sinki, face towel dan sabun rasanya. Aku cepat-cepat basuh muka cuci gigi segala bagai. Lepas tu terus zzzzzzzzzzzzzzzzz. Sebab rasa mengantuk giler. Badan pun dah penat. Aku tido selena-lena umat malam tu. Langsung tak terganggu bunyi gerabak ke apa. Bangun elok-elok time nak solat subuh. Alhamdulillah. Selamat kami sampai ke Bergen pukul 7 pagi.

Post terdahulu:
  1. Introduction
  2. Persiapan
  3. Part 1
  4. Part 2
  5. Part 3
  6. Part 4
  7. Part 5
  8. Part 6
  9. Part 7

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya