Wednesday, 13 November 2019

[North Africa & Andalusia] Penginapan Sepanjang Trip Morocco Andalusia

Selalunya aku memang rajin ambil gambar hotel/hostel penginapan. Tapi kali ini macam tak sempat. Tak tau laa kalut pasai apa. Hehe. Mungkin sebab aku acah-acah project manager yang bizi. Selalunya aku follower je. So aku tak fikir apa. Sampai je terus sebok ambil gambo. Makanya, gambar banyak yang tak berapa cun (macam la selama ni cun sangattt kan..hihik). 

1. Dar Bab Guissar, Fez
Dia ada 2 bilik tapi tak berpintu. Ada 1 bilik air dan toilet. Bilik air dia comei sangat. Bila dah berlima, agak memakan masa laa untuk urusan mandi segala bagai. Kerjasama ahli rombongan sangat baik. Tambahan pula ada 2 kategori utama iaitu yang on-time bangun subuh dan yang suka lewat-lewat dan memberi laluan kepada orang lagi..hihi. Maka, tiada konflik toilet di sini.

Di sini dapat free breakfast. Suka aku breakfast style Maroc ni. Penuh meja. Sedap-sedap pulak tu. 

Dia tak de lift ye. Kami dapat pulak tingkat paling atas iaitu tingkat 3. Jenuh laa abang2 tu nak angkat beg. Tangga depa pula kurus dan curam. Memang kena berhati-hati.

Sila pandang ke atas

Nampak x kepala orang tu? tu laa bilik kami

Bilik berdua

Pandang ke bawah pulak. Ni la tempat makan
2. Apartamento Completo Parra de Granada
Antara bilik yang mewah untuk trip kali ini. Sebab dia berupa apartment. Lengkap dengan 3 bilik. 2-2-4 katil dia. Yang 4 tu bunk bed la. Semua bilik ada heater. Maka seronok laa sangat kami ni. Sebab selama ni macam ada tak ada je heater dia sebab tak mau panas. Apartment ni juga ada kitchen lengkap dengan kitchenette. Cuma kami tak laa memasak beria sangat. Ada meja makan juga, ruang tamu. Sama je macam apartment kita kat sini. Cuma..cuma..cumaa..dia tak de free wifi. Rasa masa booking kata ada. Ntah laa.. Malas nak banyak songeh sebab sakit jiwa nak bercakap kat sini. Macam ayam itik. hahahhah. Nak masuk setting semua main password je. Maka korang jangan lupa atau main-main. Kang jenuh nak call sana sini. Dan sekali lagi. Aku syak belah-belah sini memang toilet dia bersekali dengan shower dan ada satu je. Maka kena laa beratur take turn nak ke toilet ye. 

Sedeh bebeno laa ngan gambo yang aku amik niee..kakakah

Ruang tamu

Ruang tamu dan juga tempat makan

Pintu utama nak masuk ke dalam apartment. Maka ada 2 pswd kena ingat
3. Deluxe apartment Arco del Postigo, Seville
Apartment ini paling kusut. Hahahah. Dia sebenarnya 3 tingkat. Ground ada sofa bed, kitchen dan kitchenette dan toilet (tak de shower ye). Juga meja makan yang agak comei. Ada juga tv dan portable heater yang langsung tak panas. Nasib baik laa cuaca di Seville tidak terlampau sejuk dan cuaca tak ujan. Kalau tak, mau terbunuh rasanya. 2 orang tido kat bawah nie.

Naik ke tingkat 1, ada 1 katil queen dan 1 bunk. 3 orang kami tidur di kat sini. Ada Toilet + shower. Orang yang tido bawah, kena naik atas kalau nak mandi..heheh. 

Naik ke tingkat atas lagi, adalah ruang utiliti. Ada washing machine, beranda. Aku naik sekali je masa dia ceritakan pasal apartment dia. Lepas tu tak pernah aku jeling lagi.

Keseluruhan rumah ini kurus dan tinggi. Kalau bawak budak kecik, jangan laa sewa kat sini. Agak kekusutan.

Tapi dari segi lokasi, sangat bagus. Dekat dengan semua main attraction di Sevilla. Boleh walking distance je semua.


Toilet bawah

Bilik kat atas

Toilet kat atas

beranda

Pemandang di luar. 

4. Hotel Atlas. Marrakech
Ini satu-satunya hotel yang tiada bilik berlima. Maka, kami terpaksa booking 2 bilik berasingan. 2 katil dan 3 katil. Bilik kat sini sangat sempit. Nak letak bag pun hazab. Nak solat pun sama hazab. hahaha. Harga dia agak mencengkam jiwa jugak. Mungkin sebab terletak di lokasi yang strategik. Disebabkan kami pun semalam je di sini, maka tak perlu banyak songeh. Menumpang tido je pun. Reception dia baik sangat. Banyak tolong kami dan tak berkira. Hotel ini cantik sebenarnya. Kami sempat juga pusing-pusing kat rooftop.

Abang potter yang bawak ni. Kalau cari sendiri x tau laa jumpa ke dak.

Reception area

Bilik bertiga. Sempit wehhhh

Pandang ke bawah

Lobi
5. rue d'Aix Oasis, Maarif, Casablanca
Ini pun antara hotel yang agak mahal. Dia sebenarnya macam bangunan rumah banglo yang sangat besar. Tuan rumah pun stay dalam ini. Berciri agak mewah juga. Basement ada kitchen dan kitchenette. Boleh share guna peralatan. Dapat free breakfast. Malam tu kami masak maggie dan juga nasik segera. Hahahaha. Berselera laa sikit panas-panas kan. Selalu rendam dalam air panas je (kurang laa sikit feel dia).

Bilik kami kat aras 3 rasanya. Lenguh juga laa kaki turun naik nak pergi ke dapur tu. Akhirnya kami banyak melepek kat bilik je. Nasib baik memang nak balik pun esok pagi nye.

Ok bilik pulak ada 2. Katil bertiga dan berdua. Kami bertentangan. Kami banyak bukak je pintu sebab depan tu macam bilik tuan rumah. Tak pernah nampak pulak dia keluar-keluar. Tapi yang lecehnya kat sini, toilet dia sharing. Disebabkan masih ada pintu bilik tuan rumah kat depan tu, kami kena laa pakai proper jugak nak ke tandas tu. Takut tetiba ada makhluk lain pulak kan. 

Lokasi rumah ni agak jauh dari train station. Jauh tu dalam 1km dan agak mendaki. hahahah. Kami dah malas nak naik teksi sebab konsider dekat laa kan. Subuh-subuh tu kami dah booking teksi untuk terus ke airport. Bag semua dah berat dan kamipun dah penat. Malas nak naik train. Naik teksi senang dan murah.

Lobi Utama

Ada tv. tak terliur langsung..hahaha

Bilik bertiga. Luas dan selesa

Pemandangan dari tepi tingkap

Ini bilik berdua pulak

Ada je sudut ni kat semua tingkat. So nak minum air kosong boleh amik. 

6. Hotel Royal, Tangier
Ehhh ada lagi hotel yang kami dok lain-lain bilik. hahahahha. Ini adalah laporan tidak bergambar. Sebab sampai dah magrib + penat + ujan. Terus mengelupur menguruskan diri. Langsung tak de gambo dalam bilik. Hotel ni simple je cuma dia paling best. Nak tau kenapa? Sebab dia ada water host. hahahahh. Gumbira giler ada host. Cuma harga dia pun agak mahal. Mungkin sebab faktor dekat dengan port kot. Tapi harga makanan laut dan coklat agak murah compare ngan tempat lain. Nak ke tempat makan pun walking distance je pun. Mudah la hotel ni.

Kesemua hotel di atas ni, aku book guna booking.com je. Aku tak berapa pandai nak guna airbnb. Ntah laa..mungkin dah selesa guna booking.com. Cuma macam biasa, kena rajin-rajin survey. Sebab kekadang harga naik, ada masa turun. So aku memang perati menda tu selain location dia ngan train station / poi sesuatu tempat. So far, kawan-kawan aku berpuas hati laaa dengan pilihan aku dan bajet yang telah ditetapkan. hihik.

Wednesday, 23 October 2019

[North Africa & Andalusia] Chefchaouen Morocco

Chefchaouen Morocco
"Chefchaouen, or Chaouen, is a city in the Rif Mountains of northwest Morocco. It’s known for the striking, blue-washed buildings of its old town. Leather and weaving workshops line its steep cobbled lanes. In the shady main square of Place Outa el Hammam is the red-walled Kasbah, a 15th-century fortress and dungeon, and Chefchouen Ethnographic Museum. The octagonal minaret of the Great Mosque rises nearby." - wikipedia

Kenapa dia biru?
"There are several theories as to why the walls were painted blue. One popular theory is that the blue keeps mosquitos away, another is that Jews introduced the blue when they took refuge from Hitler in the 1930s. The blue is said to symbolize the sky and heaven, and serve as a reminder to lead a spiritual life." - wikipedia

Masa buat perancangan ni, semua semangat nak terjah Chefchaouen ni. Konon instaworthy laa bagai.. hihi. Memandangkan kami memang nak menuju ke Tangier, maka marilah kita singgah sebentar. 

Hari tersebut agak suram. Mendung-renyai-mendung je sepanjang dalam bas. Dari Fez ke Chef makan masa dalam 4 jam. Kami naik bas CTM, dikatakan bas paling reliable. Tapi memang tu je yang ada. Kalau naik kereta sewa, mahal nak mampos. Maka, pasrah je laa naik bas. Sorang kena 75MAD. Kami naik bas yang pertama tau. Dia singgah sekali je untuk rehat. Dapatlah mengopi dan makan sekejapan. 

Setibanya di Chef tu, kami terus ambil petite taxi menuju ke sana. Bayar dalam 15-20MAD. Kena pandai tawar menawar di sini. Itu pentingnya buat kajian sebelum pergi. So kalau kita dah tau berapa rate dia, dapatlah kita elakkan dari kena tipu. Sebab kat sini x pakai meter. 

Kami sampai sekitar pukul 12 tengah hari. Dah sampai bus station dia, kami terus beli tiket untuk ke Tangier. Masa ni macam pening nak decide, sebab tak mau sampai lambat. Maka, terpaksa korbankan lawatan di sini. Kami ambil bas pukul 3.30pm. Apaaa???? Sekejap sangat singgah kat Chef niee..adudududuh..kesedihan.

Apa yang menarik di Chef selain warna biru? Pada pendapatan aku, sini syurga shopping. Hahahaha. Serius weh. Banyak mende murah di sini berbanding kat tempat lain. Dan banyak sangat pilihan. Tapi hati-hati cikkiah. Kita nak ke Spain lepas ni. Jangan terlebih muatan ye. hihihik. Aku tak beli apapun sangat. Cuma beli souvenir je. Mostly aku beli kat sini laaa sebab memang murah.

Sempat laaa solat zohor kat masjid sini, sebab tak lama lepas tu azan. Aku decide malas nak jalan jauh-jauh sebab faktor masa. So, aku pusing-pusing area yang berdekatan je. Dengan cuaca yang agak-agak suram, terbantut laa aku nak berposing sakan. Hahahaha. Pasrah je la kan.


bus station depa canggih jugak kan.

haaa..dah nampak pemandangan biru kota Chef. hehe

Bus station di Chef. Operasi mencari tix ke Tangier

Pilihan yang ada mengikut masa pilihan kami - Nejme

Ni tempat simpan luggage. Berapa sen ntah..korang boleh ke baca apa dia tulis tu?

Semua mende pun biru

Pokok pun ko cat biru kan

Biru

Labu ni beso sebenarnyaaa

dan biruuuu

Painting ni ok jugak

NI kira macam dataran pekan nie

Ini balai polis dan public toilet sebenarnya
Ehhh tersesat pulak warna hijau kat sini. 


Kami pilih bas Nejme Chamal ni untuk ke Tangier. Terpaksa laa sebab beza time dia ngan CTM agak jauh jugak. Sekali... menyesal naik bas ni. Patutnya dari Chef ke Tangier dalam 2-3 jam gitu je. Bas Nejme ni dah macam bas henti-henti bukannya express. Semua tempat dia singgah nak amik orang. Siap jerit-jerit ajak orang naik. Stressssss. Sampai jadi 4-5 jam nak sampai ke Tangier tu. Sampai sana dah gelap dan renyai-renyai. 

Nejme Chamal - Bas Chef - Tangier

Buruksss skit bas Nejme ni


Hello Tangier!

Monday, 21 October 2019

[North Africa & Andalusia] RyanAir dan AeroPort Fes Saiss

Perjalanan dari Sevilla ke Fez kami adalah menerusi udara. 
Masa tu ada promo Ryanair. Bukan Rayani ye. Rayani tu hampeh. Aku claim refund sampai laaa ni tak dapat-dapat.. ehhh melalut sudah aku. Geram pulak kalau teringat kes Rayani ni walaupun aku dah redhooooooo (redho ke kalau masih marah-marah. hihik)

Haa.. Ryanair ada promo. Mengelupur tengah-tengah malam aku book tiket flight. Lega bila sukses. Kami ambil pakej 2 cabin bags seorang. So dapatlah 55euro untuk 5 orang. Hoi mana nak dapat harga cenggitu weh naik katobang. Naik ferry hari tu pun dari Tangier ke Tarifa kena 4kali ganda kot. Dapat jimat masa lagi. Sebenarnya kami memang berniat nak naik flight untuk ke Spain haritu. Cuma tak banyak flight yang turun ke Sevilla. Dia banyak turun ke Madrid / Portugal. So tak kena timing dia dengan time kami. Tapi ok laa..dapat merasa naik ferry dan juga flight. Kami semua OK je. 

Walaupun dah book ryanair, hati tetap gentar sebab banyak cerita-cerita buruk pasal dia. Berdoa je dalam hati semoga dipermudahkan lah urusan kami. Sebenarnya ok je Ryanair ni. Rezeki kami kot. semuanya lancar dari mula kami masuk airport sampai laa keluar airport. Lega. Cuma biasa laa. Bila sampai airport suka kalut-kalut tak tentu hala. Urusan immigration dia laa strict sikit di Sevilla. Abis semua dia scan dan kena susun/pack barang elok2 ikut peraturan dia. Masalah bahasa lagi. Hadap je laaa. 

Lagi satu, kerusi dia super nipis aku rasa. hahaha. Nasib baik la sekejap je dari Sevilla ke Fez tu. Kalau tak, mau menipis jugak punggung aku ni haaa. Dari segi ruang kaki dia, rasanya terkawal. Tidak terlalu sempit. Tapi secara ringkasnya, perjalanan kami lancar laa. Tiada delay atau perkara yang tidak diingin berlaku.

Bila tiba di Fez, WOWWWW. Cun giler kot airport dia. Kalah Casablanca airport. Supir kami kata airport ni dikira baru. Tapi memang cantik pun design dia, interior dia. Terpesona aku tengok. 


Ini pun aku nak amik gambo. hehe

Kerusi dia sangat ramping dan kurus. Kalau lama duduk, mau nipis punggung 
Syok tengok luar. dari benua eropah menerjah ke benua afrika



haaa. dah sampai afrika

Hello Fez.. again

Aeroport Fes Saiss

Lawoooo giler kot airport Fes ni. Baru katanyaa


dan lagiiii.

Tuesday, 8 October 2019

[North Africa & Andalusia] Warna Warni Andalusia

Holaaa....

Bersambung cerita Andalusia nie.
Macam yang aku tulis sebelum ini, highlight aku di Spain ini adalah flamenco. Ini tak bermakna Al-Hambra tidak penting ye. Tidak lah bermakna jika korang pergi ke Andalusia jika tidak melawat Al Hambra dan Masjid Cordoba. Kira rugi besau tauuuuuu. 

Sebab apa? Sebab ia adalah sejarah kegemilangan Islam berada di sini.

Ok. Saya nak tulis pasal sejarah sangat pun tak berapa pandai. Lagipun dah ramai yang tulis berkenaan dengan Alhambra dan Masjid Cordoba ni. Hihik. aku tulis ringkas2 je laaa

1. Istana Alhambra - Granada
Kami beli tiket siap-siap dari malaysia. Korang jangan buat perangai nak beli kat sana. Kalau abis tiket, sesia je korang pi Spain. hahahhaa. Kalau tengok kat website dia http://www.alhambra-granada-tickets.com/, ada macam-macam pakej.   Maka sila pilih ikut kesesuaian dan poket masing-masing laa. Ada yang murah ada yang mahal. Masa paling sesuai beli tiket adalah sekurang-kurangnya sebulan sebelum pergi. Macam kami haritu dah banyak tiket yang sold-out terutama lawatan waktu malam punya. Paling penting lawatan ke nasrid palace tu. Sebab kena ikut timing dia. Yang ini kena patuhi ye. Jangan lambat datang pula.

Kami agak kesedihan laaa. Ujan pada hari kejadian. Makanya, gambar agak suram. Tapi tidak lah mematikan semangat kami untuk melihat sendiri keindahan AlHambra ini. 

Sebenarnya kalau korang masuk nasrid palace tu, subhanallah cantik dan halus sangat binaan dia. Kagum aku tengok. Terfikir macam mana laa depa buat mende ni dulu-dulu. Berseni sangat. Di kawasan nasrid ni, kita tak boleh sentuh dinding tu, bawak bagpack pun sentiasa ada pengawal yang ingatkan jangan terkena dinding dan segala. Kena extra careful ye.

Datang Alhambra ni kami naik kereta. Mahal jugak parking dia. 10eu. huhuhu. 

Alhambra dari Generalife

La Ghalib illa Allah (Tiada kemenangan/penguasaan selain Allah)

Ujan... kesuraman je
Sejarah singa yang unik
2. Istana Alhambra - Albayzin
Kami berjalan kaki je dari guesthouse ke Albayzin nie dengan berpandu kan waze / map. Nasib baik petang tu cuaca macam cerah walaupun langit nampak gelap. Alhamdulillah sempat jugak kami sampai sebelum sunset. Aku memang suka berjalan kaki kalau travel ni. dapat jumpa macam-macam sepanjang jalan tu.

Comei je rumah / kedai depa nie.

Kalau tempat bersejarah / penting ada signboard rupa nie. Nak baca memang tak pafam la..hihik

Merenung Alhambra dari Albayzin
Cafe pun macam tak berapa meriah. Mungkin sebab winter dan dah nak malam

Sun set

Sekitar Albayzin 

Lalu pekan masa nak balik tu. Meriah sikit kat sini
3. Masjid Cordoba
Yang ini kami main terjah je. Sebab ntah kenapa tak beli awal-awal. Nasib baik laa mudah juga nak dapat tiket dia. Harga cuma 10eu. Lega sangat cuaca di Cordoba sangat terang setelah semalam dilanda ujan je di Granada. Lawatan ke masjid ini syahdu sikit laa. Sebab dulu ianya masjid. Lepas runtuhnya kerajaan Islam di Sepanyol, ia ditukar kepada gereja dan ia masih aktif sehingga sekarang. Tapi hanya satu sudut je laaa. Yang lain menjadi muzium / tempat lawatan la. Ini berbeza dengan Aya Sofea di Turki yang bermula dengan gereja dan ditukar menjadi masjis sebelum menjadi muzium.

Rupanya yang seiras masjid nabawi. Memang terbayang masjid nabawi laa sepanjang masa. Hanya ada 2 seksyen yang dikekalkan. Iaitu mihrab yang asal. Cantik sangat ukirannya.


Yeah dapat tiket masuk dah

Menara masjid dari kejauhan
Penuh dengan menda2 macam ni laa keliling dalam masjid ni

mihrab asal masjid 

Sebijik masjid Nabawi kan

Pintu luar masjid

Sekitar luar masjid

Tetiba lalu pulak perarakan ni. tak tau apa mendanya
Perarakan tadi

Comei HOHO dia. Sesuai la dengan jalan depa yang comei tu..huhu

Roman Bridge

Sekitar mosque. Suka tengok deco depa
4. Sevilla
Apa yang menarik di Sevilla? Disebabkan kami sekejapan je di sini, tak banyak tempat pun kami explore. Malam tu jalan-jalan kejap. Pastu esoknya kami sambung semula jalan-jalan. Ni memang jalan-jalan kaki je semua. heheh. Petang tu dah ke airport sebab nak kembali ke Fez. Antara yang sempat kami jeling adalah:

La Giralda
i. "The Giralda is the bell tower of Seville Cathedral in Seville, Spain. It was built as the minaret for the Great Mosque of Seville in al-Andalus, Moorish Spain, during the reign of the Almohad dynasty, with a Renaissance-style top added by the Catholics after the expulsion of the Muslims from the area" - wiki

ii. Puente de Isabel II
"The Puente de Isabel IIPuente de Triana or Triana Bridge, is a metal arch bridge in Seville, Spain, that connects the Triana neighbourhood with the centre of the city. It crosses the Canal de Alfonso XIII, one of the arms of the River Guadalquivir that isolate Triana as an almost-island.

It was built during the reign of Isabella II of Spain and completed in 1852 as the first solid bridge in Seville, replacing an earlier floating bridge consisting of boats (a pontoon bridge). First built by the Moors in the 12th century, the pontoon bridge managed to exist for seven centuries due to later repairs" - wiki

iii. Torre del Oro
"The Torre del Oro is a dodecagonal military watchtower in Seville, southern Spain. It was erected by the Almohad Caliphate in order to control access to Seville via the Guadalquivir river. Constructed in the first third of the 13th century, the tower served as a prison during the Middle Ages" - wiki

Sebenarnya malam tu banyak jugak menda yang ada. Cuma sejuk sangat. Aku malas dah nak amik gambo. Masa datang tu, abam teksi tu dah ceritakan apa nama-nama bangunan tu semua. Cepat sangat aku mengdelete info tersebut. hihihik. Sevilla ni menurut kata tuan rumah kami, bandar mati. Malam dia tak banyak aktiviti. Weekend pula banyak yang tutup. Patut kami jalan malam tu dan esok pagi nye aman damai jek. Tapi ada laa bar / cafe yang ramai orang, cuma tidak laa menakutkan.

On the way ke Sevilla
Hello Ferdinand!
Hantar kereta kat sini

Jalan-jalan sekitar pekan Sevilla

La Giralda

Puente de Isabel II

Monumen / arca di sepanjang Arenal

Pemandangan dari atas jambatan de Isabel II tadi

Lepas tu lepak minum kat tepi jalan. Churros kat sini ala-ala jek

Tak pasti apa ni

Torre del Oro

ni pun ntah apa.. spring dah nak mulaaaaa