[Funweh Europe] Pengalaman Naik Saudi Arabian Airlines (Saudia)

Selepas destinasi telah ditetapkan, kini masa untuk mencari tiket kapal terbang yang murah-murah pulak. Murah tu maksudnya agak fleksible. Ikut tafsiran memasing la ye.

Elok bulan 10 ke 11 ada sales Emirates. Tapi masa tu ding dong ding dong macam-macam hal. Maka, tamat tempoh begitu saja. Emirates ke Paris cuma RM2400++ je kot. Lepas tu, bila semangat kembali membara, ada sales Saudia. Murah sikit dari Emirates. Terus je sebat sebab malas nak fikir. Tukang belinya aku lah. Seperti biasa, aku suka panik dan fikir macam-macam selepas selesai pembayaran. Denggg sangat. 

Website Saudia ni berbeza dengan Emirates. Kalau Emirates, boleh pilih-pilih seat lagi bagai. Saudia, lepas dah confirm, dah tak boleh tukar fikiran. Aku rasa sebab aku pilih seat yang free. Kalau yang kena bayar tu mungkin boleh tukar-tukar kot. Hehehe

Saudia punya mobile apps pun sangat la senang untuk guna. Macam aku beli sekali jalan 3 orang, takde plak dia mintak asing-asing mobile number. Emmm airlines mana ke yang tak boleh. Tapi sumpah senang.

Masa hari kejadian, kami pun saing-saing laa orang yang nak mengerjakan Umrah. Sampai orang lain ingat kami pun nak ke sana. Dalam hati aminkan saja. Mana tau ada rezeki nak buat umrah lagi. Kami transit di Jeddah. 

Kesimpulannya, OK je flight dia. Toilet dia siap ada bidet. Saya teruja giler. Hahaha. Makanan ok, seat pun luas. Cuma...cumaaa... flight attendant dia agak lorat sikit. Sekali tu aku minta apa ntah...sampai ke sudah tak dapat. Dah laa muka depa ketat jek. Emmmm pasrah je laa.

Dia nye entertainment channel dia tidak lah terlampau banyak tapi masih ok. Cuma dia ada subtitle arab saja. Maka tak dapat laa nak layan korea ke hindi ke sebab tak paham. Maka, kena ler tengok citer omputeh. Aku layan Moana je..sebab malas nak pikir. Masa balik tengok citer Me Before You. Denggg sangat. Sebab cerita nya best. Macam tak sangka. Dah lama tak layan citer romance2 nie.

Menunggu di Airport Jeddah memang kena banyak bersabar. Dengan kecilnya....dengan ramai orang nyaaa.... Toilet ada 5 pintu je kot..Surau pun tak proper. Emmm pasrah sekali lagi. 

Masa balik Paris-Jeddah-Kuala Lumpur, ada flight yang dah takde bidet. Lepas tu, aku dok pelik laaa kenapa tak siang-siang. Sebab dari Jeddah-Kuala Lumpur, sepatutnya tengah hari kami sampai. Rupanya tingkap dia ada macam tinted panggil apa ntah. Memang gelap je sokmo..tapi kalau pegang cermin dia memang panas. Hhihihik. Jakun sekejap.

Lepas tu, kawan aku niat nak rembat sudu saudia.. ehhhh masa MAS sediakan sudu besi dulu pun ko rembat kan..dah tua pun masih ada hobi suka merembat sudu airlines..kakakah. Tapi aku pun terjebak..3 kali makan makanya aku dapat 3 set sudu laa. Masa transit kat Jeddah, kawan aku kena tahan dan kena keluarkan pisau dia..hahah. Sibbaek aku lepas. Makanya, lengkaplah ketiga-tiga set dakuuuu...

Secara umumnya, ok je Saudia ni. Tak laa terlampau teruk. Cuma kalau transit lama sangat, cuba elakkan la naik dia. Sebab boleh mati kutu melanguk kat airport dia. Sakit kepala sebab serabut. Kalau setakat sejam dua, boleh je layan.

Nak drop luggage

Haaa tu dia katobangnya

Cantikan sudu ngan pisau dia...kakakakah

Dalam ni ada stokin, yang tutup mata tu dan ubat/berus gigi

Gelap dah langit masa nak pergi tu

Tak lama lepas tu ujan..delayed laa dalam sejam kot


Sepanjang dari Jeddah ke Paris, aku dok tengok keluar je sebab cantik sangat terutama masa lalu Banjaran Alps

Ngopi kat Airport Jeddah. Not bad rasanya
Salah satu menu..Simple je..
Terserempak dengan Zakir Naik kat Airport Jeddah

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan