Turkiye: Expect the Unexpected

Tetiba rasa nak tulis pasal Turkiye balik
Sedangkan dah basi dah cerita Turki ni. Saja nak buat kenangan

Masa kami balik dari Gerome ke Istanbul, kami naik bas
Tapi dia memang akan stop kat satu station, lepas tu kena tukar bas
Lupa nama tempat tu.
Masa nak tukar bas tu, macam kalut laaa
Bukan kalut apa, sebab masa tu snow turun
Kita pulak nak meremput ke tempat simpan bag kat bawah tu...
Bukan berebut nak ambik barang..maksud aku laju-laju sebab snow lebat..sejuk namatiiii
adoii memang mencabar tahap ketahanan badan

Tetiba, kawan aku tergelincir masa turun bas tu
Aku tak nampak laa..
Dia cerita, dia kata kaki dia berbunyi 'tupppp'

Dalam bas baru tu, dia kata dia dah start sakit
Kami panic jugak.
Satu sebab dia sakit
Kedua, sure kacau plan yang dah dirancang. Dia dah la masterji itinerary Turkiye ni
Dalam hati berdoa je dia OK.

pung..pang...pung..pang
Kami selamat sampai ke hostel kami di Istanbul, Marmara GuestHouse
Tengok kaki dia time ni dah bengkak
Kami dah la gelandangan masa nie
Sebab sampai sana pagi..pukul 6-7am gitu
Mana boleh checkin
Masa pekerja dia tengok, cepat-cepat dia amik ais/snow dan tempek kat kaki dia
fuhhh..macam magic...cepat surut
Tapi tetap la sakit kakinya

Nasib kami baik, sebab ada bilik kosong dan owner kasi kami lepak situ sementara nak tunggu check-in
Cuma bayar 20 euro. Ok la kan. dapat la baring, mandi setelah penat bergelandangan hampir 24Jam
Akhirnya kawan aku decide nak pergi klinik/hospital, sebab dia dah tak tahan sakit.
Owner cadangkan pergi Hospital A (aku lupa nama dia) dan dia call teksi siap-siap
Dalam teksi, dia heran sebab nak pergi Hospital A..dia kata Hospital A tu mahal dan tutup hari ini.
Fuuuhhh...nasib baik tutup. Isshhhhh...Owner hotel tu selalu bagi kedai/tempat yang high-end..
Ingat kami kaya kot
Teksi tu bawak ke Hospital B. Dia kata ada kedai-kedai sepanjang jalan tu, macam farmasi.
Boleh beli bandage kalau nak
So, kami pun masuk la satu farmasi tu
dan bermula la dramaaaa
Dengan tak reti speaking english nya..adoiii stressss
Dia kata tak boleh beli..kena ada surat doktor
Tetiba ada mamat ni, macam guard/security hospital
Baik bawak sana sini..jumpa doktor bawak pi x-ray bagai..
Kami dah start panic...hebak sangat kot guard sini...
layankan aje..sebab ramai tak pandai speaking english
Dengan kena pindah sana sini..kesian kawan aku..sakit-sakit kaki meredah snow

Akhirnya.....
Dia mintak 200lira...denggggggggg!!!!
Ulat rupanya.
Nasib baik kawan aku cekap..dia kata dia nak surat doc, bill hospital dulu
Baru nak bayar
Waktu ni aku macam lost..sebab kawan aku lagi sorang yang handle...
Time ni kami pun keluar masuk hospital ke farmasi...Giler sejuk

Akhirnyaaa..sekali lagi..
Kami berjaya naik teksi dan cabut semasa guard tu masuk hospital
hahahhahahahaha
Seriussss..macam kerja giler
Tapi memang pening la hospital diaaaa..tak macam hospital kita
Ada pendaftaran segala bagai..
Ini kat sana macam main rempuh jek..aku tak nampak pun rakyat dia register kat mana
Tapi ramai la orang

Pemandangan dari dalam hospital. Sepanjang bangunan tu semua yang berkaitan dengan hospital (klinik, farmasi ect)

Ni pn pemandangan di sekitar hospital

ni la muka abang Guard yang macam superhero. apapun terima kasih kerana membantu kami

Dalam bilik x-ray. ko mampu guard bawak ko sampai ke dalam bilik?

Rontgen Odasi = Bilik XRAY

Layan tv sementara menunggu

Zoom skit. Istanbul Di Bawah Salji...hehhe

Dalam teksi kamii gelak-gelak la juga
Tapi takut pun ada ..kot-kot la kena tangkap ke apaaa
Serius tak tau apa yang jadi..
Kawan aku yang sakit kaki tu..sampai dia kata nak baik dah..sebab asyik merempuh snow

Sampai Sultanahmed..kami beli bandage kat kedai biasa kami lalu tu jek..tak de pun nak surat doktor bagaiiii...
memang pengalaman sungguh.
lepas lepak sana..kami siap jalan-jalan kat Arasta Bazaar
ooo rupanya Arasta tu tempat orang ada-ada..heheh
kami cuci mata jek

Snow turun je sepanjang masa. Ini di Arasta Bazaar

Masa lepak-lepak area Sultanahmed..
baru nampak..rupanya local happy sambut snow..
jenis baling-baling kat tourist yang nak posing kat Blue Mosque dan Aya Sofea tuu
naik geram aku...dia baling dari jauh siut..laju plak tuu
kena memang sakit laa...tapi happy


Kami makan besar hari tuuu

Lady Diana namanyaaaaaa..kemain

Walaupun begitu, cuaca sekejap terang sekejap gelap, Dalam sekelip mata

Masa terang..Subhanallah..cantikan

Ni masa gelap...sangat gloommyyy but stunning kan?


On the way balik hostel, ada OLAF sekor..comeeiiii

Tu la pengalamannya. Masa ini rasa bersyukur sangat
Sebab senang je kat Malaysia nak pi klinik atau hospital
Lain negara lain budayanya.
ke...atau kita yang tak tau kan.
Tapi alhamdulillah..kami bertemu ramai orang Turkiye yang baik-baik...yang sudi membantu
Thank You Allah!!!


Lepas tu balik bilik..abis cerita satu hari..Sekian

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan

MyMakan dan MeatBall & Co di Ayer@8