Posts

Showing posts from August, 2017

Mendaki Gunung Nuang..Tapi ....

Image
Anak aku dah lama bising nak panjat gunung..nak panjat gunung. Akhirnya laki aku nak bawak pi Gunung Nuang. Katanya, kalau lepas Nuang boleh lah berangan panjat Kinabalu. Aku macam gentar sebab lama dah tak hiking. Last 2 week pi Penang Hill yang ala-ala Broga pun aku dah separuh nyawa. Emmmmm..belasah je laaa.
Hari yang dinantikan tiba. Bangun pukul 4 pagi. Mandi bersiap. Dalam pukul 5pagi gerak ke sana. Tiba di Ulu Langat dalam pukul 5.50 gitu. Banyaknya kereta. Tiba subuh tu pun dah susah nak cari parking. OK. Memula pergi tandas lepas tu pergi surau. Wowwww. I is kagum. Tandas dia ok. Tandas dia ada 4 tandas, 3 shower dan 1 changing room. OK sangat sebab free tau.  Surau dia pula super OK. Cantik. Rekabentuk rumah lama. Kemas dan bersih. Pengguna dia pun (masa itu) ok laa..xde laa tidur bergelimpangan ke, sepah-sepahkan telekong ke. Saya jatuh cinta.
Di sini, cuma perlu bayar RM1 je untuk masuk. Register tulis nama dalam buku log dia. Dalam pukul 6.30 pagi, kami pun mula bergerak…

Mendaki Penang Hill

Image
Aku ada kerja sikit di Penang. Memula memang tak de semangat nak pergi. Tapi lepas bergosipan dengan kawan aku yang berada di Penang, terus teruja. Mana tak nye, kami plan nak hiking kat Penang Hill. Kawan aku ni pun kaki hiking gak. Alamak...kaki kewwwwwww :P
Sebab aku dah lama nak mencuba Penang Hill ni. Alang-alang ada kerja dan ia start malam, afdhal sangat laa aku menjongket dulu. Selalu kalau ada kerja luar, aku pasti akan singgah pejabat dulu. Kali ni memang niat nak tak nak masuk pejabat. Ambil tiket pagi.
Sampai hotel, rehat sekejap sambil tunggu kawan aku datang. Dia tumpang solat dulu. Plan asal nak panjat awal laa..dalam pukul 2 gitu. Tapi disebabkan aku ajak lagi sorang kawan aku, dah dia tak sampai-sampai pulak. Tunggu je laa. Lepas tu kami mencekik maggie udang kat padang kota. Sebab kebuluran. Tak laa sedap sangat dan mahal. Pasrah.
Kawan aku sampai je..terus kami pecut ke Penang Hill. Sebenarnya hari ini macam suram-suram sikit. Renyai dan fogging. Kami start mendaki…