Posts

Showing posts from June, 2017

[Funweh Europe] Pengalaman Naik Saudi Arabian Airlines (Saudia)

Image
Selepas destinasi telah ditetapkan, kini masa untuk mencari tiket kapal terbang yang murah-murah pulak. Murah tu maksudnya agak fleksible. Ikut tafsiran memasing la ye.
Elok bulan 10 ke 11 ada sales Emirates. Tapi masa tu ding dong ding dong macam-macam hal. Maka, tamat tempoh begitu saja. Emirates ke Paris cuma RM2400++ je kot. Lepas tu, bila semangat kembali membara, ada sales Saudia. Murah sikit dari Emirates. Terus je sebat sebab malas nak fikir. Tukang belinya aku lah. Seperti biasa, aku suka panik dan fikir macam-macam selepas selesai pembayaran. Denggg sangat. 
Website Saudia ni berbeza dengan Emirates. Kalau Emirates, boleh pilih-pilih seat lagi bagai. Saudia, lepas dah confirm, dah tak boleh tukar fikiran. Aku rasa sebab aku pilih seat yang free. Kalau yang kena bayar tu mungkin boleh tukar-tukar kot. Hehehe
Saudia punya mobile apps pun sangat la senang untuk guna. Macam aku beli sekali jalan 3 orang, takde plak dia mintak asing-asing mobile number. Emmm airlines mana ke yan…

[Book Review] Mat Jenin Sebenarnya Hero oleh Saiful Nang

Image
Baru berkesempatan membaca buku Mat Jenin Sebenarnya Hero yang ditulis oleh Saiful Nang (SN).  Ini buku beliau yang pertama saya baca. Itu pun beli masa sales MPH Black Friday tahun lepas. Ingatkan kisah mat jenin. Rupanya cerpen atau cerita/catatan pendek oleh beliau. Mostly banyak yang telah dipos di dalam facebook beliau. Memandangkan facebook pun saya dah jarang masuk, selalu terlepas bacaan / komen yang bagus-bagus. Asyik terpandang berita sampah je. Ehhhh... semacam dah melalut.

Ok. Buku ini sangat best. Jika siapa yang dah biasa dengan tulisan Saiful Nang akan faham. Tulisan beliau terang, straight to the point. Eh kekadang ada jugak macam kiasan. Banyak cerita-cerita biasa yang kita jumpa hari-hari. Cuma bagaimana beliau mengolahnya dan menjadikan perkara tersebut sebagai bahan yang boleh dijadikan inspirasi.
Sebagai contoh. Beliau ceritakan bagaimana cikgu beliau memarahinya dengan mengatakan yang dia bodoh. Saya juga agak terasa. Sebenarnya, sebagai budak-budak ataupun seba…

[Funweh Europe] Nak mula dari mana dulu

Image
Ini masalahnya bila balik travel. Gambar beribu-ribu..Lepas tu susah nak move on. Lepas tu malas nak susun gambar. Makanya, aku main ambil je mana-mana gambar secara random. Nak tulis semua cerita pun tak tau zaman bila. Jom layan (tapi gambarnya biasa-biasa je la. tak la cantik macam saiful nang punya kakakakah)