10 Lokasi Treking Dan Hiking ‘Best’ Dalam Malaysia Untuk Kaki Gunung

Dah banyak kali berita thevocket berkenaan lokasi trekking dan hiking melintas-lintas dalam fb aku. Tak termasuk lagi yang share berita tu. Selama ni aku tak berapa kisah. Tetapi sejak menjadikan mendaki tu hobi yang agak galak (#galaknyaa hhahahahahah), saja-saja la aku baca. Ini dia list yang dia bagi:

1. Bukit Tabur, Hulu Kelang - DONE
2. Bukit Broga, Semenyih - DONE
3. Sungai Pisang, Karak - TAK PERNAH DENGO
4. Sungai Chilling, Kuala Kubu Baru - TAK PERNAH DENGO
5. Mossy Forest, Cameron Highland - sooooon
6. Lata Medang, Kuala Kubu Baru - TAK PERNAH DENGO
7. Lata Jerangkang, Maran- TAK PERNAH DENGO
8. Canopy Walk, Frim - sooooon
9. Bukit Batu Putih, PD - sooooooon
10. Bukit Gasing, PJ - DONE

Ini 10 senarai yang dibuat oleh penulis. Apa yang dia tulis tak semestinya sama dengan minat dan kemampuan kita kan. Tapi boleh lah dijadikan sebagai garis panduan.

1. Bukit Tabur. Macam yang aku tulis sebelum ni, pemandangan dari atas memang cantik sangat. Berbaloi laa hiking kat sana. Dengar cerita dah tutup trek ke sana. Tak pasti betul ke tidak. Terbayang-bayang betapa bahayanya hiking di sana jika kita tak bersabar.

2. Bukit Broga. Dah 3 kali aku sampai sana. Kali pertama paling horror. Pergi sebelum subuh. Drama mintak nyawa agak menggerikan. Hahahah. Ini sebab aku memang ada asma. Aku syak sebab sejuk. Ye laa. Dah sebelum subuh dah geraknya. Tapi selepas tu, kali kedua dan ketiga, hiking selepas subuh. Ok je laa cuma memang la penat.

3. Bukit Gasing. Ni pun zaman 2008 aku hiking. Sama jugak. Macam putus nyawa aku. Bukan sebab dia susah tapi sebab aku ada asma. Hiking siang tu. Hahahahaha. Lepas tu aku tak pernah lagi melawat Bukit Gasing. Suami aku kata tak best. emmmmm sabo je laaa. 

Ehhh cuma 3/10 dari senarai ni. OK la kan dari tak pernah langsung. Syok juga hiking ni dan aku tak sangka aku dah boleh hiking. hehehhee. Syukur Alhamdulillah. 

Sekian.

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan