Posts

Showing posts from September, 2016

Trans Siberian eehhh... Trans Borneo (The North Borneo Express)

Image
Yeaaahhh
Tajuk tak menahan. Berangan nak naik trans-siberian. Dapat trans-borneo pun jadi lah dulu. hheheh. Trip yang sangat saya looking forward akhirnya menjadi kenyataan. Iyeee...The North Borneo Express. Express ni bukan laa maksudnya laju yeee..hehehe. Ok laa..ikut suka hati la nak panggil apa. Yang penting ia perkhidmatan keretapi yang disediakan di Sabah. Dan ia masih bersifat tradisional. Bukan laju macam KTMB di Semenanjung ni ya. Tapi dari pembacaan di laman web Jabatan Keretapi Negeri Sabah, dah terdapat koc yang moden tapi untuk perjalanan dari Tanjung Aru ke Papar. 
Ok takpe.. Aku tak mahu sentuh yang keretapi moden tu sebab aku pun tak pasti dan tak tahu. Meh kita bercerita yang perjalanan dari Beaufort ke Tenom. Perjalanan ini memang akan menyelusuri Sungai Padas. Ia masih tradisional dan bersifat perkhidmatan rakyat bagi memudahkan mereka membawa hasil pertanian dari kampung mereka ke bandar Tenom mahupun Beaufort. 
Disebabkan kampung suami dekat dengan Beaufort, elok…

24 Jam di Miri Sarawak

Image
Dah banyak kali aku singgah Miri. Selalunya disebabkan transit la sebelum ke Lawas, kampung suami. Dan selalunya tak keluar pun dari airport tu. Cuma pernah sekali masa baru kawen dulu pusing-pusing Miri dengan sedara nya. Pergi ke shopping mall je pun. Menumpang tinggal kat rumah dia.
Memandangkan anak aku dah besar dan aku perati laki aku tak berapa boleh diharap untuk plan (huhuhu), maka marilah kita yang plan. Dia kena ikut je. Aku terus kata kat dia, kita stay Miri satu hari eh. Esoknya baru balik kampung. Seperti diduga, dia ON jek. Aku survey la lebih kurang pasal Miri. Tapi disebabkan aku agak sibuk akhirnya tak berapa sempat juga. Minggu nak balik kampung tu, laki aku bagitau yang adik dia ada kursus. Baru niat nak menumpang tidur. Hahahah. Hotel pun aku x sempat cari, kereta sewa pun tak dan. Laki aku kata kita rempuh je laaa. Miri je kot. Hahaha
Memang betul. Kami pergi dengan zero. Turun je airport terus cari kereta sewa di sama. Terkejut sungguh aku yang harga di sana le…