Scandinavia Trip 2016 - Part 10 - Norway in a nutshell

Salam Sejahtera

Semalam tidur sangat lena sampai tak dengar geng aku berborak ke apa. Rupa-rupanya bumi Bergen disirami salji. Cuma dia tak la selebat macam semasa kami di Kapakdoya, Turki (alaa dah nak start #throwback pulekkk). Jalan cuma bersalji sedikit dan basah licin sahaja. Bacaan cuaca dikatakan akan cerah hari  ni.

Di hotel ini saja kami dapat percuma sarapan. Tapi disebabkan kami mengejar masa, tidak dapat makan sepuas-puasnya. Makan sekadar perlu sahaja. Pastinya smoked salmon yang menjadi ingauan. nyummmm.

Perjalanan hari ini adalah untuk Norway In A Nutshell:
Bergen (train) --> Voss (Bas) --> Gudvangen (Cruise) --> Flam (train) --> Myrdal (train) --> Oslo
Harga trip ini sekitar 185eu. Ia bergantung pada pakej yang diambil. Boleh rujuk kat website tu. Pakej ini kawan aku yang booking dan bayarkan. Rasanya mudah je. Sekali lagi..sila baca ye (jangan ikut cara aku) 

Kali ini malas nak taip bebanyak. Tayang gambar je la. 

Train pertama kami bakal menuju Voss. Tu tulis Myrdal sebab train ni kan banyak pitstop

Bergerak je sedikit pemandangan sebegini telah disajikan. Subhanallah!!

Jangan kelip-kelip mata dalam train sebab sungguh ohsem. 

Macam nelayan tepi sungai

Malam tadi bersalji. Penuh menutupi kamping ni

Salah satu stesyen

Ini rupa stesyen dia. Comel kan

Semua pun cantik. Kan dah kata jangan tutup mata sepanjang jalan

Dan lagiiii

Dan lagi

Dan lagiiii

Comel rumah bewarna dengan cuaca sebegini
Di pintu masuk Gudvangen


Restoren dan kedai cenderamata di Gudvangen. Kami menunggu sekitar 30 minit disini
Jom ronda-ronda sementara nak tunggu cruise

Melawat kawasan sekitar. Belum gerak hati dah memberontak!!!

Yes....Cruise dah mendarat
Dah pilih port menarik. Nampak aurora dalam air. heheh

Jom menjelajah dan menikmati fjord scenery

Melintas di kampung yang sangat comel

Mulut tak henti-henti cakap Subhanallah

Semua tengah semangat menikmati alam sekitar

Subhanallah!

Norway Flag!!!

Subhanallah!! Sejuk sangat sebenarnya. 10 minit je tahan kot lepas tu semua lepak dalam cafe

Macam mana laa penduduk tempatan tu nak beli barang keperluan..

Dah nak sampai..alahai rasa kejap plak sejam tu

Ok. nak mendarat dah!

Pemandangan sekitar Flam

Haaa ni la keretapi Flam yang kami bakal naik

Cafe 

Cafe lagi

Comel kan cafe ni.. suka warna kuning ni

Demi makanan ni hampir-hampir kami terlepas keretapi. Sedap hoii

Tu train sedang menyusuri gunung ganang..subhanallah!!!

PitStop!

Sepatutnya kawasan ni ada air terjun yang cantik

Tapi airnya dah membeku..huhuhu. 

Kombinasi salji + langit biru + matahari = superb!
Salah satu pemandangan yang aku suka tengok

Ini di station Myrdal..menunggu train ke Oslo

Memandangkan ada lagi 2 jam kot..maka kami posing dulu di luar. Now its snowing..wuuuuu

Siapakah yang sanggup duduk di sini?

Pusat Ski - Abam ni tengah tunjuk bakat
Memutih!

Sangat bising group ini. Tak pasti sambutan apa tapi mereka menyanyi dan menari secara BISING

Citybox hotel... ye..tiada penyambut tetamu. sila buat sendiri segalanya

Our Room

Cepat-cepat cop katil :P

Simple dan kecil tapi OK sangat


Nota:
1. Perasaan teruja secara berlebihan sepanjang perjalanan Norway in a nutshell ini.
2. Semasa naik cruise kami lebih banyak menghabiskan masa di dalam cafe sebab ada heater. Keluar sekejap-sekejap sebab nak ambil gambar
3. Semasa di Myrdal, kami terpaksa tunggu lebih kurang 2 jam untuk train ke Oslo. Tetapi syukur sangat sebab hanya kami berempat dan seorang pelancong lain je tinggal. Rasa macam rumah sendiri. Toilet bersih dan yang paling penting, ada wi-fi yang super laju.
4. Di Myrdal, snow turun walaupun tak lebat.
5. Dalam train dari Myrdal ke Oslo ramai sangat geng2 lain yang bising. Tak pasti ada sambutan apa. Tapi bising sangat
6. Kami tiba di Oslo pukul 11 malam. Aman dan tenang.
7. Jakun melihat hotel yang sediakan mesin untuk check-in dan out.
8. Kesimpulan: Norway in a nutshell sesuatu yang WAJIB dilawati. Sangat berbaloi. Rasa nak repeat masa summer...ececeeceh


Post terdahulu:
  1. Introduction
  2. Persiapan
  3. Part 1
  4. Part 2
  5. Part 3
  6. Part 4
  7. Part 5
  8. Part 6
  9. Part 7
  10. Part 8
  11. Part 9

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan