Posts

Showing posts from June, 2016

Scandinavia Trip 2016 - Part 11 - Oslo yang panas

Image
Assalamualaikum

Hari ke sepuluh. Cuaca di Oslo sangat baik. Sangat memihak kepada kami. Walaupun terang menderang dan cahaya matahari memancar-mancar, tetapi janganlah kita terpedaya. Suhu masih 1 darjah celcius dan kami masih tidak mampu untuk tidak memakai jaket.
Pukul 9 lebih kami telah keluar dan pergi ke hadapan Central Station berhampiran dengan statue Harimau. Di sini terdapat agak ramai gipsi dan pelancong. Setelah 8 hari kami tenang, Oslo pencetus ummah..eh pencetus suasana ramai orang. Mungkin musim bunga/panas yang bakal menjelang. Maka semua rakyat bergumbira.
Kelihatan terdapat free-tourist guide bersedia pukul 10. Kami ambil keputusan untuk turut serta. Aku dah survey berkenaan dengan free-tourist guide ini. Maka, percaya sedikit. Free tetapi diakhirnya dia minta tips. Maka berilah seikhlas hati.
Seperti negara Scandinavia yang lain, bandar mereka tersusun dan rupa bentuk bangunan mereka hampir sama sahaja. Susah aku nak ingat nama bangunan tersebut. Menariknya Oslo, te…

Scandinavia Trip 2016 - Part 10 - Norway in a nutshell

Image
Salam Sejahtera
Semalam tidur sangat lena sampai tak dengar geng aku berborak ke apa. Rupa-rupanya bumi Bergen disirami salji. Cuma dia tak la selebat macam semasa kami di Kapakdoya, Turki (alaa dah nak start #throwback pulekkk). Jalan cuma bersalji sedikit dan basah licin sahaja. Bacaan cuaca dikatakan akan cerah hari  ni.
Di hotel ini saja kami dapat percuma sarapan. Tapi disebabkan kami mengejar masa, tidak dapat makan sepuas-puasnya. Makan sekadar perlu sahaja. Pastinya smoked salmon yang menjadi ingauan. nyummmm.
Perjalanan hari ini adalah untuk Norway In A Nutshell: Bergen (train) --> Voss (Bas) --> Gudvangen (Cruise) --> Flam (train) --> Myrdal (train) --> Oslo Harga trip ini sekitar 185eu. Ia bergantung pada pakej yang diambil. Boleh rujuk kat website tu. Pakej ini kawan aku yang booking dan bayarkan. Rasanya mudah je. Sekali lagi..sila baca ye (jangan ikut cara aku) 
Kali ini malas nak taip bebanyak. Tayang gambar je la.