To Taiping With Love

Hi all

Aku datang ke Taiping lagi
dengan niat yang lain dari lain
masuk fun run
bersama alumni sekolah sebenarnya

Disebabkan run tu bermula sabtu pagi, malam jumaat selepas kerja terus terbang ke taiping
hotel aku dah booking awal-awal kat booking.com
malas nak pikir-pikir
asalnya nak dok budget hotel je
tapi sebab minggu tu aku sibuk, tak dan nak google dan baca-baca
so..belasah je ikut geng aku yang sama dok kat Flemington Hotel tu
semalam aku kene RM150 inc gst
yang best ada free wifi kat bilik....itu penting
heheh

sampai hotel dalam pukul 12 midnite
masuk bilik..bau kepam..bau macam lama xde orang
lagipun dapat katil single
terus mintak tukar..mintak queen
ok pulak bilik yang baru tu

anak aku memang teruja kalau duduk hotel
terus segar bijik mata dia
dalam pukul 12 lebih, dia nak mandi
bukan ada bathtab pun...sabo je laa anak aku
dalam 1.30 aku paksa dia tido..

bangun pagi kemain awai anak aku
nak lari katanyaa
amboi ko...6.15 dah jaga terus serah diri nak mandi
ni mesti terkenang malam tadi tak dapat mandi
kalau kat rumah..kemain payah ajak mandi pagi

lepas lite bekpes kat hotel
terus pergi sekolah
biasa laaa...janji pukul 7.15...dekat 8 lebih kot baru start
takpe..yang penting happy jumpa kawan-kawan lama
sebok bergambar dan berborak je pun

habis larian, ada jamuan kat dewan makan
borak-borak-borak
tu la niat nye pun..setakat datang nak berlari, kat mana-mana pun boleh kan
hehhehe

kami kat padang sekolah...ce teka mana kasut aku

nice view sepanjang larian..eh larian ke jalanan..hehehhe

petangnya, kami pi kuala sepetang
kawan kami ajak makan kat Pak Salleh Stall
selalu makan kat Mak Jah
tapi kali ni...kami p beli udang sendiri dulu
pastu bawak udang tu pi kedai pak salleh
suh dia masak
sekilo udang putih tu RM40...murahkan
ada beso kecik laa saiz nya
kat putrajaya,,saiz kecil-sederhana tu pun dah RM35 kot
aku beli sekilo..saja buat gatal-gatal
kesimpulan tekak aku...lebih kurang je pak salleh ngan mak teh
tak tau nak kata mana sedap mana tak
tapi kuah pak salleh cayaq skit laaa

Mee Udang Pak Salleh

Lepas makan kat kuala sepetang, acara bebas
aku bawak anak aku mandi kat hotel
not bad laaa
pool dia kat rooftop
cuaca pun elok jek...gelap terang gelap terang
sib baik x ujan
puas laa budak tu mandi sorang-sorang

view from rooftop

swimming pool untuk orang dewasa

malamnya bawak pi night zoo
kami datang awal, dalam 7.40 gitu
kaunter bukak dekat pukul 8
dia start 8mlm - 1pagi katanyaaa
bukak je kaunter terus kami masuk dan duduk train
malas nak jalan
malam tu panas, macam tak de angin

selalu aku baca semua kata best zoo taiping ni
kenapa aku rasa macam senduuu jek
dah laa rege agak mahal aku rasa...RM20 dewasa..heheh ke murah
dengan binatang tak banyak nyaaa
dengan pemandu train tu malas nak tunggu lama skit
logiknya, dia kat depan...stop...dia suluh binatang tu..cakap-cakap skit
orang kat belakang dia tu..dapat la tengok..kami yang baris ke tiga-empat ni..jauh lagi kat belakang
patutnya...pelan-pelan laa..kasi can orang belakang telek dulu
emmmmmm

train pun agak uzur..speaker pecah..tak dengo apa dia bebel
dengan bunyi bising lagi (heeekkk hoookk heeek hook)
tapi anak aku..dia suka laaaa
budak-budak kan

kome nampak ke binatang apa ni? rhino kot


Pagi ahad tu, breakfast kat hotel. ok jugak..tak la banyak tapi berperisa
lepas breakfast jalan-jalan pusing tepen
saja nak amik-amik gambo
cantikkan..nyaman je tepen
i fall in love again..and again..hehehe
nak naik bukit larut, penuh jeep
ada kosong pukul 11.30pagi...lewat sangat dah

kat depan flemington je ni

kat depan flemington je ni 
taiping war cemetery - tengok dari luar je pun

masa nak balik tu...ternampak pulak Kedai Doli Kuew Tiaw
singgah laa terus
laki aku tak pernah makan lagi
dan dia suka..bagus...
anak aku makan nasi ayam..licin sepinggan..kebuluran la tuuuu

Kuew Tiaw Doli...RM10 ni sepinggan..sepesel katanyaaaa


dalam pukul 12 lebih, kami chow
babai taiping....nanti kami datang lagi
misi naik bukit larut kena disettlekan
hehhehe

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya