Posts

Showing posts from January, 2016

Fun Run - TwinCity Marathon 2016

Image
First Time...
iye...first time

Selama ni, saya cuma walk-walk atau run yang free jek
suka-suka sambil beriadah
kali ni..beriya kawan aku ajak masuk
disebabkan dia belakang rumah aku jek
layan kan je laa

untuk fun run, kena bayar RM40
issshhh nak bersukan pun mahal
tapi dapat tshirt, medal dan makan laa
kira boleh laaa

tapi kalau ikut aku.. macam membazir
hahahah dasar kede sangat kan

ditakdirkan kawan aku yang ajak masuk tu tak boleh join
masalah kesihatan
hari sabtu tu jenuh aku calling2 semua kawan sekitar rumah aku sapa nak join
last-last laki mak relaaa
#dalam hati lega sebab senangkan...cuma kesiankan anak laa kena bangun awal

pukul 6 dah bangun siap semua
pukul 6.30 dah pecut merempit
nasib baik laa merempit
kalau naik kereta...tak tau laa nak parking mana
penuh semua ..kiri kanan jalan pun penuh

tepat pukul 7 pagi...dah berlari
aku bukan terrer sangat berlari...
lari jalan..jalan..jalan
tapi record peribadi kira terbaik laa
sebab selalunya memang aku asyik berjalan jek

dan hasi…

Bukit Broga, Semenyih

Image
hai..hai
ni saja nak bercerita pasal hiking minggu lepas ke dua minggu lepas ini merupakan kali kedua aku panjat broga ni
yang pertama kali..pergi pukul 5pagi kot sampai atas solat subuh tahun lepas (2014) masa tu musim jerebu ke musim hujan tak nampak apa berkabuss
kali ni pergi cuaca best sangat kami bertolak lepas solat subuh keluar rumah dalam pukul 6.30 gitu sampai sana pukul 7.30..masyaallah...sepenuh-penuh kereta dan umat mencari parking je dekat 30 minit kena tunggu orang turun tu keluar dulu
dalam 8 lebih skit..kami start mendaki ehem..sebenarnya aku nak testing kasut hiking aku best giler kot..hehehhe patut laa kalau nak bersenam ni..accessories kena betul..baru la selesa
alhamdulillah..selamat sampai kat atas tanpa ada drama dan air mata kali pertama pegi aku macam tak cukup napeh puncanya sebab sejuk aku dari dulu tak tahan sejuk..ada asma ni dah terang..kurang laa masalah
subhanallah cun sangat pemandangan kat atas tuuu ni baru brogaa ntah bila la aku dapat panjat gunung…

Mengembara

Image
Assalam

Saja nak tampal kat sini. Jadikan bahan bacaan ;)

9 Ayat Al-Quran Yang Galakkan Umat Manusia Untuk 'Travel' Dan Lihat DuniaSumber: http://says.com/my/seismik/ayat-al-quran-yang-menggalakkan-umat-islam-untuk-mengembara Sebelum kita mulakan, kita lihat dulu pada surah Al-Mulk ayat 15. Baca dan hayati maksudnya: Image via quran.com Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula.  says.com Daripada ayat ini saja jelas menunjukkan bahawa dunia ini merupakan satu hamparan luas terbentang yang perlu diterokai oleh sekalian manusia Image via bestanimations.com Allah telah berfirman di dalam Al-Quran dan menggalakkan umat manusia supayaberkelana ke setiap pelusuk dunia. Malah ada lebih daripada satu ayat di dalam Al-Quran yang menyebut perkataan "berjalanlah" atau "mengembaralah" di muka bumi.

Islam sejak…