Posts

Showing posts from 2016

An Evening In Bandaraya Kuala Lumpur

Image
Di Malaysia sekarang, jangan ada cuti yang bersambung. Pasti akan sesak terutamanya di jalan raya. Sempena hujung tahun ini dan cuti krismas serta tahun baru jatuh pada ahad, maka Isnin adalah hari cuti. Disebabkan ia hanya berselang empat hari, ramai yang ambil cuti panjang. Dicampur pula dengan cuti sekolah. Kesannya, jalan raya di bandaraya Kuala Lumpur agak lengang dan terasa sangat ohsem. 
Kami mengambil keputusan untuk ronda-ronda di Kuala Lumpur sempena hari Krismas yang lalu. Jalan di KL memang lengang. Sehinggakan kalau tersesat dan terasa nak buat illegal u-turn pun boleh. haaaaa cenggitu sekali kesan lengangnya kan. 
Destinasinya simple-simple sahaja:
1. Masjid Negara Memang ingin menunaikan solat zohor di sana. Parking pun senang dicari. Hahahah parking staff sebenarnya. Lama giler tak solat sini. Masih cantik dan tesergam indah seperti dulu. Selesai solat, ternampak pula Makam Pahlawan. Ehhh sebelah sini je rupanya. Disebabkan memang tak ramai orang, tanpa segan silu say…

Hudud

Minggu lepas saya mendengar ceramah berkenaan dengan RUU 355. Adakah RUU 355 berkenaan dengan hudud? Maka di dalam ceramah tersebut diterangkan apakah hudud tersebut. Ya Allah, rasa dah lama giler aku tak membaca/dengar ceramah sampaikan hudud pun aku dah lupa. 
Berikut adalah kesalahan yang dilakukan yang boleh dijatuhkan hukuman hudud: 1. Murtad 2. Mencuri 3. Merompak 4. Zina (bujang) 5. Zina (bagi yang telah berkahwin) 6. Menuduh orang Islam lain berzina 7. Minum arak

Laaa...rupanya hanya 7 kesalahan ini sahaja yang dikategorikan di bawah hudud. Dan kita kena faham bahawa bukan sewenang-wenangnya ia boleh dijatuhkan hudud. Kena memenuhi syarat yang telah ditetapkan dalam Islam. Selain hudud yang dinyatakan di atas, lain-lain hukum boleh dikategorikan dalam qisas ataupun takzir.
Ini je aku nak tulis. Nak tulis detail tak berani kerana takut salah fakta.

Meranti Park Suites, Bukit Tinggi

Image
Cuti minggu lepas, kami ke Bukit Tinggi. Ada family day family aku. 6 bilik telah siap kami tempah. Ini kali kedua kami menginap di sini. Dulu pun, kami buat family day di sini. Senang. Abang aku member Berjaya Club. Sebenarnya niat nak buat family day ni dah lama. Tapi nak mencari tempat yang sesuai tu yang payah. Semua dengan bajetnya, lokasi dan fasiliti yang disediakan.
Banyak perubahan di Meranti Park Suites ini. Apartment dia banyak yang sedang di dalam pengubahsuaian. Disebabkan itu, bilik yang kami dapat berbagai aras. Ada aras 1, 2, dan 3. Pengsan. Jenuh laaah menapak turun naik. Dah la majoriti aras 1. Di bawah sekali nunnnn.. Memang lenguh kaki nak turin naik bangunan tu. Tekanan tauuuu. Nak-nak bila tertinggal barang dalam kereta. Rekabentuk dalamannya lebih elok lah sebab baru ubahsuaikan. Terdapat juga peralatan memasak yang dipertingkatkan. Ada periuk, kuali, cawan, pinggan sudu sudip. Pisau pun ada. Kira senanglah kita nak memasak yang simple-simple kalau datang sini.…

Ulasan Buku: Cerita Korea Kami

Image
Assalamualaikum
Ini buku yang ketiga aku baca. Cerita Korea Kami oleh Ummu Hani Abu Hassan, Norhayati Abu Bakar, Hanafi Sarif dan Ahmad Fouad. Iya. Buku ini mempunya 4 orang penulis yang pernah menetap di Korea.
Saya mengenali Ummu Hani secara maya dengan membaca tulisan beliau di Universiti MKI. Saya memang suka ceritanya di sana. Malangnya, mungkin beliau sibuk dengan tugasan seharian menyebabkan jarang tulisan beliau dipaparkan di sana. Disebabkan nama beliau ada di dalam buku tersebut, saya pun mencubalah untuk membeli. 
1. Penulis Pertama - Ummu Hani Disebabkan perkara di atas, saya sangat menyenangi gaya bahasa dan penulisan beliau. Simple tetapi menyerap masuk ke dalam jiwa. Sesuatu cerita akhirnya dikaitkan dengan kebesaran Tuhan. Selain itu, saya dapat memahami sesuatu perkara dari sudut pandang yang berbeza. Kadang kala apabila bermusafir, kita selalunya melihat sesuatu perkara yang tersurat je. Jarang kita memikirkan perkara yang tersirat. Ini yang menyebabkan saya suka sa…

Travelog ET - Namastee India

Image
Fuhhh
Semangat membaca sungguh berkobar-kobar. Buku kedua ini masih buku Travelog ET oleh Siti Noridah Ab. Rahman. Buku yang masih berharga RM25 tapi ada diskaun 15% dan setebal 184 mukasurat. Ehhhh lebih kurang sama dengan buku pertama.

Buku kedua ini nampak peningkatan yang agak ketara. Walaupun muka surat hampir sama, tapi spacing nya berbeza. Maka, Namastee India ini lebih padat penceritaannya. Gaya bahasa dan pengolahan cerita lebih menarik.

Buku ini menceritakan kembara ET ke daerah-daerah di negara India. Kebanyakannya di daerah yang kurang popular. Aku pun banyak tak pernah dengar daerah tersebut. Tapi daerah tersebut nampak sangat menarik (berdasarkan gambar yang disertakan). Macam terus semangat nak pergi India. Tapi kebanyakan kawan-kawan saya tak bagi pergi. Letaklah India dan China di akhir 'bucketlist'. Emmmmmm Kesiankan. Yang pasti setiap tempat ada baik buruknya masing-masing kan.

Berbalik kepada buku ini, saya sangat kagum ada perempuan yang sanggup bersusah-…

Travelog ET - Kembara Afghanistan

Image
Yeahhhh Buku pertama yang diborong sempena Black Friday lepas telah selesai aku khatam. Buku Kembara Afghanistan oleh Siti Noridah Ab. Rahman. Buku yang berharga RM25 tapi ada diskaun 15% dan setebal 181 mukasurat.
Review aku: Pertamanya...dennnng..Aku tak suka sebab nipis sangat. Aku tak puas baca dan tak dapat FEEEEEEEEL sedalam-dalamnya.
Pada pendapat aku, buku ini menggunakan bahasa yang mudah dan aku suka. Sebab senang faham. Aku ni kalau bahasa berbunga sangat payah nak hadam sebab tu la buku Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck. Huhuhuhu. Membacanya aku seakan-akan dapat memahami perjalanan dan pengalaman yang dialami oleh ET. Part yang paling aku kagum adalah kegigihan beliau berusaha untuk mendapatkan visa Iran bagi membolehkan dia ke Iran menggunakan laluan Islam Qala. Ia memang saat yang sangat berat, penat dan menguji kesabaran fizikal dan mental. Kalau lah aku, semua orang dah cakap bahaya, memang laju je aku tukar fikiran. 
Keduanya, aku kagum bagaimana seorang wanita berse…

Black Friday - MPHOnline

Image
Jumaat lepas kan kecoh-kecoh black friday sales. Ehhh macam laa ko kesah sangat ngan black or white sales ni kan. Cumanyaa...asek la melintas-lintas kat IG aku dan juga emel. Memandangkan bulan ini agak 'KAYA' dan belum buat pelaburan yang besar ke atas buku-bukuan yang penting semasa nak buat e-hasil nanti. Maka aku pun jeling la juga. Dah terjeling harus lah terbeli. 15% untuk non-member dan 20% untuk member. Ehhhh kenapa aku bukan member. Terus selidik..rupanya dah expired bulan 8 hari tu..dengggggg!!!! Apakah ini semua???? Uwaaaaaaaaaaa
Tapi rupanya ia tidak mematahkan semangat aku. Aku target cuma 3 buku. Dah ada pulak offer lain. Kalau beli lebih dari RM100, dia akan automatik renew membership. Kalau lebih RM120 pulak, dapat calendar. Dah kenapa laa wanita ni suka sangat mende-mende free ni...Ohh tekanan sungguh rasanya. Dan aku terpedayaaaa tergodaaaa..pilih-pilih...ngam RM120.80. Sepantas kilat aku submit. Dan hasilnyaaaaaa....taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:



#ci…

Cendol mana paling sedap?

Image
Cendol? Orang Malaysia mesti suka minum cendol. Tak pun ABC. Kalau musim panas, dapat minum cendol..perrrghh nikmat giler kot. Aku paling suka minum cendol kat  tepi-tepi jalan dan bawah pokok. Sekali dengan makan laksa / pasemboq. 
Tapi sekarang ni, macam susah nak dapat cendol yang betul-betul sedap. Macam dulu glamer Cendol Bakar. Ingatkan dibakarnya cendol tu. Rupanya nama pemilik kedainya Bakar. Cisss...bedebah sungguh. Aku dah makan..ala-ala je rasanya. Tak tahu kenapa panjang sangat orang beratur. Aku sekali tu je laa. Rasa macam tak la mengelupor nak repeat. Cuma, hari tu aku ambil yang cendol durian. Serius OUT durian dia. Dia pakai pes tu tak pe laa..Faham sebab bukan senang nak cari durian fresh sepanjang masa. Tapi rasa dia memang tak termampu ditelan tekak akak ni haaa...Cendol biasa dia..ok je laa.

Hari tu. Aku try cendol kat Hero Putrajaya. Yang berhadapan dengan Masjid Besi. Satu bangunan dengan Dorsett Hotel. Nama dia Go Lokal Cafe. Kat sana ada cendol, laksa, mee-me…

Kuih Keria Antarabangsa Melaka atau Kuih Gelang

Image
Pernah dengar pasal kuih keria antarabangsa yang popular di Melaka? Pernah? Apaa....tak pernah?? ok ini pelik.
Dulu masa pergi Melaka, aku main singgah je sebab ternampak di tepi jalan. Dah tulis Kuih Keria Antarabangsa Limbongan...Masa tu dah petang dalam pukul 5 lebih. Dah abis. Ok takpe..Kali ini, aku ke Melaka lagi. Memandangkan jadual agak kosong, jom laa pusing-pusing Melaka. Terus ajak suami pergi cari kuih keria tu. Masa tu baru pukul 2 petang. Mak aihhh punya la panjang beraturnya. Aku pun join sekaki. Mana tau kot laa laju. Setengah jam berlalu..aku tak nampak sebarang perubahan. Lepas tu ada budak belakang aku tu, dia pergi riki2 ke depan. Katanya dia tak buat keria untuk yang jual. Sebab tempahan dah terlampau banyak. Tak tau betul ke tak tapi aku memang dah tak sanggup. Panas + panjang. Boleh pitam aku cenggini. Moh ler kita belah. Sesia je aku berpanas selama 30minit. 
Jalan lagi ke depan. Niat nak pergi Klebang. Sebenarnya aku malas sebab macam tak larat. Lain macam pu…

Running vs Hiking

Nak berlari ke mendaki? Ke nak dua-dua?
Aku sebenarnya bukan atlet pun. Tapi ok je la kalau nak pi berlari suka-suka. Mendaki suka-suka pun boleh. Tapi yang suka-suka je aku suka. Yang serius aku kurang suka masuk berlari ni. Kenapa?
Haaaa ini antara sebabnya: Fee untuk berlari sekarang dah macam hapaaa....fun run 5km pun dah cecah RM50. Grrrr...Bersesak-sesak ramai orang. Aku memang tak suka bersesak. Pening lemas. Ada plak bangsa yang nak berlari macamkan masuk olimpik. Kemain menolak orang. Dia nak cop depan sekali....Chill2 dah laaaOrang sesak haruslah parking pun susah. I dun likeRimas tengok orang tak beretika. Contohnya buang bekas air merata-rata. Tau laa ko penat berlari. Campak kat tempat yang disediakan boleh tak? dari aku nak berlari aman-aman. free-free je berdosa tengok perangai ko tuuuEhhhh 4 je sebab aku x suka. Maka yang kelima ni...ko ingat ada orang kesah ke ko tak masuk berlari ...hahah puihhh. Blah la ko
Sekian bebelan mak limah hari ni.

Bangsa Viral???

"Aku baru sedar yang kita ni bangsa viral, bangsa yang cepat percaya dan cepat share, dan cepat copy paste di media sosial. Dari satu grup Whatsapp ke satu grup Whatsapp. Kita tak kaji, selidik, bandingkan dulu berita tu sahih ke tak, kita share cepat-cepat supaya orang rasa kita ni ada jasa dalam grup. Kita copy paste cepat-cepat supaya dapat nikmat "aku orang yang tahu dahulu, kau lambat." Itu sebab bila Ustaz mula cerita pasal hadis, starting dia "diriwayatkan daripada...." sebab itu sumber, itu akar cerita, itu sumber hadis.
Sekarang baru aku faham kenapa China block Youtube, Facebook, Twitter, malah Google. Sebab kerajaan dia tahu rakyat dia memang jenis main kongsi tak bertapis. Asal ada gambar yang sedap dia share, dia tak nampak pon benda tu photoshopped. Kerajaan dia tahu rakyat dia tak berapa bijak gunakan media sosial, jadi kerajaan terpaksa kawal untuk keharmonian negara.
Risau aku ni, bila kita semua terlalu bergantung dengan cerita orang lain dekat …

Senarai Gunung dan Bukit di Malaysia

Kawan aku panjangkan senarai gunung dan bukit di Malaysia ni. Tak pasti sumber dari mana, sahih ke tak pun aku tak pasti. Tak pe laaa, yang penting boleh jadi garis panduan. Sejak aku terjebak ke alam pendakian ni, saja-saja la jeling. Elehhhh..Kecoh sangat kan. Hahahahha Baru je dapat tanda 3 daripada 242. Propa. 
Jom tengok senarai yang ada ;)
Ranking Mountain State Height (m) 
1 Mount Kinabalu Sabah 4,095
2 Mountain Trusmadi Sabah 2,642
3 Mount Tambuyukon Sabah 2,579
4 Mount Murud Sarawak 2,422
5 Gunung Mulu, Sarawak 2,376
6 Mount Tahan, Pahang 2,187
7 Mount Korbu Silver 2,183
8 Mount Yong Belar Border Perak-Kelantan 2,181
9 Mount Gayong Silver 2,173
10 mount chamah Kelantan 2,171
11 Gunung Yong Yap Border Perak-Kelantan 2,167
12 Gunung Ulu Sepat Border Perak-Kelantan 2,161
13 Gunung Batu Putih Silver 2,131
14 Mount Tama Abu Sarawak 2,112
15 Mount Irau Pahang 2,110
16 Mount Benum Pahang 2,107
17th Mountain Apd Runan Sarawak 2,103
18 Mount Sultry Border Perak-Kelantan 2,103
19 Buki…

Menawan Gunung Angsi Sekali Lagi (Melalui Bukit Putus)

Image
Setelah 2 minggu berehat dari hiking, kini kami kembali. Dari awal ditanya mahu kemana. Sila fikir dan saya hanya menurut perintah. Di awal pagi, siap semuanya. Dalam kereta cakap jom ke Broga. Broga??? Apa kerlass..heheheh. Tak de la. Aku kurang gemar Broga sebab parking susah dan ramai sangat orang.  Jom laa kita ke Gunung Angsi sekali mahu? Cuba laluan Bukit Putus pulak. Kan hari tu renjer tu kata sana lagi senang dari Ulu Bendul. Maka ke Senawang la kami...
Hari ni cuaca suram-suram je. Harap jangan lah hujan. Masa dalam kereta tu renyai-renyai halus saja. Kami sarapan dulu di Taman Rekreasi Ulu Bendul. Nampak macam ramai orang. Settle semua terus menuju ke Bukit Putus. Kalau dari Senawang, akan ada sign-board ke Bukit Putus tunjuk ke sebelah kanan. Senang je cari. Di tepi jalan nanti ada pondok renjer dan banyak kereta parking.
Parking dan lapor diri di pondok renjer. Bayar sorang RM5. Masa tu pukul 8.10 pagi. Dia bagitau dah 100 mendaki. Hahhh!!!! 100? Biar betik. Dulu aku kat …