Jalan-jalan cari pasal ke Utara....again! Sungai Sedim - Part 2

Ok. Mari sambung

pagi tu..rasa tak boleh bukak mata
mengantuknyaaa
badan pun macam nak shut down jek
ni faktor penuaan ke memang letih ya amat nieee
semua ahli rombongan pun liat nak bangun
subuh pun subuh gajah
adooooiiiii tolong

lepas berperang dengan budak2 suruh bangaun
dengan mak budak pun sama malas
akhirnya..dapat jugak keluar rumah
lewat dah..pukul 10 kot

maka ayoh laa kita ke SEDIM
dulu masa aku dtg kulim..mmg mencari sedim ni
tapi waze yang bijak pandai tu bawak aku sesat ntah ke mana
kali ni ada adik aku..xde laa sesat

dari Hi-Tech Kulim ke Sedim ni..dlm 45 minit drive
dalam perjalanan tu...ada nampak laa signboard air terjun sana sini
korang boleh pilih laa mana yang korang nak

tujuan utama kami adalah Tree Top Walk
saja nak merasa
last merasa naik tree top walk kat ranau...best

ok..dah sampai pintu masuk sedim
sila bayar RM3 per car ok
bila dah parking..wowwww cun nye
nyaman jek
air terjun dia cun...bersih
bebudak dah mengelupo nak terjun
jenuh kata..kita jalan2 dulu

kat parking tu, ada surau..tandas
tempat camping, mcm open hall
ok laaa

jom panjat bukit skit nak pi tree top walk tuu
jumpa laa resort kat atas tu..ke chalet..hahahha sbb kecik jek
sure sejuk memalam
kat sini ada jugak atv, water rafting, paintball
tp masa aku naik tu..tengok sunyi sepi je tempat paintball tu
xde orang kot..ke dah innalillah dah

jom layan mata tengok gambo kat tree top walk tu
gambar di sekitar tree top walk sedim


nak masuk kena bayar ye
kanak RM6, dewasa RM10
kanak2 tu yang dah sekolah..tadika free katanyaa
disebabkan kami agak ramai ...kanak2 8 orang, dewasa 9 orang
adik kaunter tu kasik free 1 tix
time kasih bebanyak dik

dia nye route tu kurang 1km..
yang ini besi..rasa selamat jek
kalau kat ranau...bergoyang2..sakit perut mak
ada tempat tu..agak tinggi
akak aku dah menggigil2...
jalan sambil pegang2 ...lawak plak aku rasa
dia kata..tobat dia x mo pi china yg cermin transparent tu
apa ke nama tempatnyee...lupa
yang budak2 ni..takde mende deme takut
berlari sana sini..

lepas abis walk tuu
terus serang air terjun
air dia bersih
cuma tempat yang kami pilih tu...agak deras airnya
malas nak cari tempat lain
yang ni dekat ngan parking..dah la bebudak ramai

so bebudak kecik main kat tepi jek
yang beso skit..main kat tengah
aku malas nak mandi plak rasanya
sbb bawak baju ganti..tp seluar tak bawak
kang abis basah kete
duduk laa pantau bebudak ni mandi

lepas semua dah sejuk gedi
marilah kita pulang
aku pun sebenarnya x berapa ada mood sangat
sebab penat badan tak abis lagi

Time balik tu dah plan nanti singgah memana...sbb dah penat
malas nak masak
sekali adik aku salah simpang daaaaaa
dah x dpt makan kat luar
sampai rumah kena masak pulakkk
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


lepas makan semua, kakak aku keluar pusing kulim
aku ngan laki aku terbongkang je kat rumah
malas nak kemana
sambil2 tolong basuh baju mandi tadi
ehhhhh
aku ni holiday ke apa
mak pun konpiusss

Malam tu..aku declare malas masak
Aku niat nak belanja semua makan luar
Jenuh google dan agak-agak mana tempat yang ok
bersiap je dah makan masa lama..cenggini laa kalau ramai bebudak
laki mak dah sentap..dia jenis punctual..
sabar la sayaang..hehehhe

akhirnya kami pilih Puncak Mutiara Cafe, Kubang Semang Penang
ehh..Kulim tu dah sempadan Penang laaa..dekat je..dalam 20 minit
awal tu saspen gak..sebab macam ceruk skit tempat dia
bila dah sampai..cun aje
teringat Bandung ...tempat makan dia ada gazebo bagai
nampak luas
kami sampai dekat pukul 9 kot
sini popular kambing bakar
disebabkan ramai yang kebuluran, ada yang pilih kambing RM23 kot, chiken cop, nasik
aku pilih mee udang..amik ko...RM20 semangkuk
nasib kami agak malang
gazebo sebelah, bertukar-tukar orang ..laju je dapat makanan
kami dok tunggu sejam baru dapat
dah naik marah rasanya..dah laa lapo giler
kesimpulan malam tu: kambing agak liat, mee udang kuah cayaq..rasa so-so
tomyam ok, paprik ok laaa..
agaknya memang ditakdirkan malang malam tersebut
Ni je gambo yang senonoh sempat tangkap..sbb mood dah agak lari

dah kenyang2...ehhh adik aku pulak pi bayo
hehehhe..biar laa dia
last day tu aku tinggalkan duit kat dia sikit
asalnya memang aku nak belanja pun

masa nak balik tu..dlm pukul sepuluh lebih masih ramai orang datang
memang sedap kot
cuma nasib tak menyebelahi kami

dah kenyang..moh balik..dah ngantuk niee

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan