Posts

Showing posts from October, 2015

Planetarium Melaka - Melaka Maju Fasa II

Image
Last week kami ke Melaka emmm..melaka lagiii ni kira paksarela sebab sleeping partner saya nak mengayuh dia masuk Melaka Century Ride maka moh la kitaa
pagi ahad tu, dah bosan dok bilik aku pun hangkut laa anak bujang aku pi merayau sebab aku dok hotel area MITC tuuuu, jalan pun lengang jek sib baik takde event kat MITC aku dah la gagap bawak kete kat tempat baru
berpandukan waze untuk jarak cuma 1.6km adalah mencabar.. hahahahha berapa kali re-route..salahkan jalan one way kat sana.. asek u-turn je aku
haaa tu dia..dari jauh dah nampak marilah kita ke Planetarium Melaka sebelum datang ni..aku ada google pasal planetarium ni so..nak mengesahkan kesahihan nyee...marilah kita terjah

taraaaa kene menapak naik tangga nak parking...aku main parking je dimaklumkan hanya ada 2 kereta..termasuk kereta aku di kawasan parking masa naik tangga tu..ada 2 awek turun..aik..cepatnya kome abis melawat aku sampai tu pukul 9.50 emmmm ok..aku pun masuk. disambut oleh awek kaunter...sila bayar RM10. ana…

Jerebu Datang Lagi

Image
Hai Jerebu Kita berjumpa setiap tahun Tapi kali ini lagi lamaaaa  Dan lagi hebat Tapiii...sebenarnya saya tak suka jumpa awak Saya tak sanggup nak jumpa awakpun Tapi awak macam takde perasaan Masih nak jugak datang dah...pergi jauh-jauh



Penang Lagi - Jeruk Madu Pak Ali

Image
Assalam
Last week aku pegi penang lagi urusan kerja kalau sebut penang, mesti terbayang jeruk pak ali kan merata kat penang tu ada jual
tapi rupanya dia ada kompleks you kat Simpang Ampat aku bayangkan situ gudang jeruk tapi rupanya kompleks dia tu macam-macam ada bukan jeruk je..segala bagai macam kedai serbaneka hehehe
kami datang masa tu dah lewat katanya ada kilang memproses buah masa kami datang tu...kilang tu kosong jek ada jugak muzium bagai..pun tak sempat aku nak jeling beli jeruk sepeket dua..pastu blah
kata depa harga kat sini murah sikit dari kedai biasa ntah laaa sebab aku bukannya hafal harganya beli pun jarang-jarang ni saja beli buat syarat je sebab dah datang penang




D.I.Y. Playdoh

Image
hiii
perasan tak ramai yang post cara buat play-doh sendiri? cara nak buat giant bubble pun ada kan salah seorangnya kawan aku ni haaa dia pengusaha tadika
maka... marilah kita mencuba buat play-doh ni
bahan-bahannya: tepung 2cawan minyak masak sedikit air 1 cawan pewarna ikut suka
caranya..sama macam kita main masak-masak sebab dia bergantung pada cara kita sukat dan bahan yang kita gunakan macam saya..agaknya tepung tu dah nak berkutu, maka kena lebih dekat 2.5 cawan baru ok ke...sebab air saya kurang tepu hahahahhaah tapi serius korang tak perlulah serius sangat masa menyukat macam buat kuih...ada feeel mende tu menjadi ke tidak
lepas campak semua bahan korang gaul-gaul sampai rata...sampai tak melekat kat tangan sambil tu tambah laa tepung ke minyak ke..ikut kesesuaian sampai rasa sama macam playdoh yang dibeli

haaa..ni rupa sepah rumah aku masa buat memang purposely tak pasang apa senang karang nak mop lantai masa ni aku dah siap dah buat dua warna je..biru dan hijau





weh
serius p…

Book Review: Ulu Yam di Liverpool 2 by Nazali Noor

Image
Assalam

Disebabkan teruja dengan buku UYDL, saya pun bawak balik buku UYDL2 balik umah masa wiken lepas. Niatnya nak baca la kan.
Alhamdulillah, bila niat baik dicampur pulak dengan buku yang OK, maka urusan pembacaan menjadi lancar..hehehhe.. poyo

Serius.
Last weekend kan jerebu.
Saya jadi lemau dan malas.
Maka memerap je di rumah.
Bukak buku..best plak tu
Terus sukar nak letak.
Kira wajib abiskan dengan kadar segera.



Review:
Buku UYDL2 ni super duper best dari yang UYDL
Sebab buku satu, banyak yang happy-happy..mungkin nampak agak normal dan biasa-biasa
dalam buku dua ni, saya macam tak percaya
sampai ke tahap itu dugaan yang ditempuhi oleh En Naz sekeluarga
saya boleh terima jika diuji dengan masalah kewangan, kesukaran sana sini
tetapi, bila difitnah, ditikam dari belakang oleh orang yang dikenali
agak menyentap jiwa
sakitnya tuh disini tauuuuuu
barulah saya nampak sisi lain dugaan di rantau ini
kebanyakan yang saya baca, yang saya dengar..semuanya indah-indah belaka
kiranya, ceri…