Book Review: Ulu Yam di Liverpool by Nazali Noor

Assalamualaikum

Lama kan dah tak buat book review?
Asyik tak sempat nak baca buku
Ataupun bila nak baca je..si kecil nakkan perhatian
Maka terpaksa baca buku kanak-kanak dulu
emmmm ok..ok...
semua tu alasan
sebenarnya masa banyak ditaburkan membaca 'berita terkini' dari facebook, IG dan sebagainya
huhuhu

eh..dah kelaut pula
sambung citer buku ni dulu

alkisahnya beberapa minggu lepas
banyak pula newsfeed pasal En Nazali Noor di fb saya
memula buat tak kisah..tapi bila asyik masuk je, tetiba saya ter click dan baca
eh...macam best plak
baca lebih kurang je...asyik dok sebut pasal buku best seller UYDL
best sangat ke?
terus tangan gatal masuk MPHOnline...
ada diskaun..terus beli
beli dua sekali plak tu
harap-harap best laaa

Alhamdulillah
Buku ini memang best
Nora kasi 4.0 Bintang
Walaupun ada la kurang sana sini..tapi ok sebab aku masih boleh meneruskan sehingga abis
Gaya penulisan yang mudah dan bersahaja menyebabkan ia dekat dihati
Almaklum laa..kekadang tulisan yang berbunga atau sastera sangat memang cepat je mengantuk

Buku ini mengisahkan bagaimana En Nazali ni semasa kecil yang berangan nak ke UK
Ini disebabkan ayahnya pernah ke UK dan abangnya pun menyambung pengajian ke UK
Tapi sebab dia dok di Ulu Yam, kawan-kawan pun gelakkan dia
Pelajaran dia pun biasa-biasa saja
ikutkan macam tak berapa yakin yang impiannya akan tercapai
hehehe
Walaupun begitu, dia pernah juga mendapat 2kali tawaran menyambung pelajaran di UK
Tapi terpaksa ditolak kerana mak dia tak benarkan.
Untuk lebih lanjut korang kena baca sendiri ok..hehhe

Antara yang melekat di jiwa saya ialah bagaimana dia dilantik sebagai Penolong Pengurus Kanan di mana terdapat staff bawahan yang lebih senior. Sebenarnya memang sukar untuk menguruskan staf senior kerana mereka lebih berpengalaman dan agak sukar untuk mendengar arahan daripada orang muda. Kena ada skill untuk menguruskan orang sebegini. Sebab inilah yang saya sedang hadapi. sobss..sobsss..almaklumlah, communication skill saya lemah.

"Dalam hidup kita sering kali terpaksa membuat pilihan dengan dua komoditi penting - MASA dan WANG".... ia...memang inipun yang dilema semua orang. Nak masa bersama keluarga ataupun keluar mencari wang sehingga tiada masa untuk keluarga. Rasanya macam kalau orang biasa-biasa di KL ni...pasti masa untuk keluarga dikorbankan...dengan kerja nyaa...dengan jam nyeee...balik rumah dah lewat dan penat..lepas tu marah-marah sebab stresss...
Ntah bila laa nak jadi full housewife ni kan...


cover buku UYDL

Cuma, saya mengharapkan dalam buku ini diceritakan dengan lebih detail:
1. Bagaimana En Naz boleh menurunkan berat badan..huhuhu
2. Cabaran PhD yang kena sambung/tulis semula
3. Masa buku ini ditulis, En Naz dah abis PhD ke belum

Mungkin persoalan ini dah terjawap di fb. Tapi sebab saya baru follow dan belum membaca ke semua postnya, maka saya tak tau..hehhehe. Tunggu ada masa atau datang mood..nak selongkar umah orang ....tengok post2 dulu
hehehe

Ok Sekian
Nak sambung baca buku UYDL2 pulak

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan