Turkiye: Throwback

Tetiba macam nak tulis balik pasal turki
Sebagai kenangan ... apa yang baik apa yang kurang baik di negara orang
Itu la tujuan utama kita bermusafir..tengok dan nilai cara hidup orang
lain orang lain budaya nyaa..lain ragamnya
mana yang baik..kita boleh ikut
mana yang kurang baik..jadikan teladan
tak gituuuuuu

1. Tak boleh lepak surau airport
saya ni jarang melancong ke luar negara
setakat ASEAN dekat-dekat tu adalah..tapi jarang...jarang
so..bila berjalan jauh ni..sampai di airport kamal attarturk di penghujung subuh
rushing solat..lepas tu plannya nak berehat
iye laa..nak check in hotel pun lambat lagi kan
tetapi..rupa-rupanya..harapan hampa
kata laa subuh abis pukul 6 (contoh ye..sebab aku dah lupa segala info pasal timing2 ni.hehhe)
baru nak baring-baring...dah cleaner datang
dia nak kemas surau
aisehhhh..potong stim betul laaa
kalau kita kat malaysia..ko kemas/cuci je laaa
sana tak boleh ko...dia pandang je ko sampai ko blah
hahahhaha
ingatkan nak la buat toya..memang tak de harapan
penyudahnya..kami terpaksa keluar dari surau dia yang memang cantik dan bersih ittewwww
ooh..dalam surau tu jumpa banyak orang malaysia..hehehe
ramainya melancong ke turki ye

2. IstanbulKard
memandangkan terpaksa meninggalkan surau awal..
maka kami mengambil keputusan untuk pergi ke guesthouse awal
nak berjalan pun payah sebab beg berat dan segala bagai
ayoh...ke hotel kita
oooooh mari beli IstanbulKard dulu.
memang ada di airport..
Tapi ingat...PASTIKAN ADA DUIT KECIL (COINS)
jangan jadi macam kami..duit kecik tapi tak de coins
dah kelam kabut kan depan mesin tuuuu
dicampur pula dengan orang yang nak pergi kerja
dicampur lagi dengan ada mamat ni hendak menolong..tapi dengan cara yang agak mencurigakan
issshhhh..dah la baru sampai..
kenapa ko mengganggu gugat kewibawaan aku sebagai pengurus tiket?? hahahhaha
keje senang macam ni pun jadi susah..
nasib baik akhirnya berjaya
**sebenarnya baru nak tune dengan istanbul.. banyak mende panic...nak masukkan kad pun panic. dah la kad dia boleh share lebih dari sorang. tak macam kad kita
Tempat beli Istanbulkard

Dalam train.


3. Sesat
Ikutkan, dari stesten Sultanahmet ke Marmara Guesthouse tu...dalam 1km kot
ke kurang..aku dah lupa
tapi disebabkan 1st time kan..nak baca map pun x berapa lepas
dah tak tau nak menuju ke mana
tanya-tanya orang
di tunjuknye ke sana...tanya orang lain..tunjuk ke situuuu
denggggg
dah la sejuk nak mampssss.... kan snow baru turun
snowflakes tu melekat2 kat baju ioulllsss
siap angin bertiup kencang lagi...kata tepi laut marmara kan
turun bukit naik bukit
dengan seret beg lagi..memang ketara laa ciri2 pelancong sesat...
ntah berapa lama kami sesat pun aku dah lupa..aku rasa lebih sejam kot
akhirnya kami kembali ke stesen tu balik.
agaknya rupa kesesatan kami ni agak ketara
tiba-tiba Allah bukakan hati sesesorang untuk tolong kami dan dia boleh speaking english
fuhhh lega
dia hantar kami selamat sampai ke pintu guesthouse...alhamdulillah
** moral: sila keluarkan alamat hotel jika baru sampai ke sesebuah negara. sebab apa yang keluar dari mulut kita tak sama ngan slang depa kan.
berjalan dalam cuaca sejuk snow dan ujan pun kami dah tak tahuuuuuu


4. Apa jadi kalau sampai hotel/guesthouse awal
kalau kat sini, ko dtg awai kat hotel...nganga laa sampai bilik available kan
kalau nasib baik..dapat masuk awai...kalau dak..tunggu  la sampai pukul 3
kat Turkiye, kami sampai awai sangat
memang sebelum pukul 12 laaaa
sebab dah lepas subuh datang nya kan
ada sekali tu, kami sampai gelap lagi dari Kapadokya ke Istanbul
dah sampai awai..melepak la kat lobi dia yang kecit tuuu
yang bestnya, dia ajak lepak kat cafe
siap ajak makan...fuhh..korang pernah merasa mcm tu kat sini?
aku tak pernah
kat Istanbul cenggitu, kat kapadokya pun sama
dua-dua ajak breakfast sekali
lega sangat..sebab memang lapar kan..hahahha
bilik tu..memang ko kene tunggu sampai available..tak leh nak buat apa laa

5. Senyap
post lepas kan aku citer kene sound pasal bising kat bilik
boleh baca kat SINI
rasanya memang rakyat Turki ni pendiam
kalau korang naik train..semua diam jek
yang bising cuma kami..
waktu kat restoren pun..semua diam diam jek
yang kecoh...cuma kami
pi hospital pun tenang jek..x de yang kecoh
hahha..so aku buat kesimpulan memang mereka pendiam
atau lebih elok dipanggil berhemah



Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya