DIAnogsis2: From HO to HO

Sapa sini dah baca buku DIAnogsis2?

aku dah..tapi ada dua tiga topik aku skip baca. bulan posa nie..kalau agak-agak macam berat je bahan bacaan, mata mudah terkatup..huhu

ok. meh aku ulas sikit mengikut citarasa aku #sukahatiakula
buku ini aku kategori kan ringan
dalam dia ada banyak cerpen - cerita pendek
cuma dia menggunakan pendekatan hospital / bidang perubatan di dalam memberi pengajaran
dah tu..semua penulisnya doktor kan
disebabkan mereka semua doktor, maka dengan itu..aku yang agak lemah bahasa canggih-canggih ini selalu kepeningan..hahahah
tapi jangan risau..ada footnote tau
maklamat dia..menyampaikan pengajaran dan mendekatkan diri kepada ALLAH.
ye laa...kerja mereka kan mengadap antara hidup dan mati manusia kan
kalau success, mereka dipuji..kalau tak success..mereka juga la yang kena sembur
di sini laa perlunya konsep redha dan pasrah
cakap memang laa senang kan..tapi kalau kita berada di situasi mereka..tak pasti apa tindakan kita.

Ok...dalam banyak-banyak cerita
aku paling terkesan dengan tulisan FL: From Ho to Ho
petikan dia:

"Satu perkara yang aku belajar ketika menjalani latihan housemanship adalah jangan bercakap buruk tentang senior (MO atau Specialist). Jauhkan diri mengumpat mereka di belakang. Adatlah apabila kita tak puas hati dengan boss. Tapi jangan sampai kita menyebarkan perkara yang tidak baik tentang mereka.

Allah kurniakan kita basic instinct. Biasanya, kalau orang tak suka kita, kita akan dapat 'rasa' that feeling. Begitu juga dengan mereka, mereka boleh 'rasa' aura negatif apabila bekerja dengan mereka. Hormat mereka sebagai senior yang lebih berpengalaman."

Ya Allah....
itu la yang aku alami sekarang
asek komplen je pasal boss aku
pastu kemana-mana jaja 'bos aku teruk'
isshh abis pahala aku asik mengumpat diaa
so..kena tabahkan hati supaya tidak mengata orang
kan sama seperti makan daging saudara sendiri...
semoga aku diberi kekuatan agar tidak suka mengata dan mengumpat orang lagi


Cerita yang paling touching pula..adalah Menanti Superman tulias AF
sweet sangat..dan aku syak ini macam kisah benar je
hahahahahha
watever laa..tapi memang sweet sangat cerita ini..korang kene baca.
aku malas nak ulas.

Kesimpulannya: saya bagi 4BINTANG

Cover DIAnogsis2

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan