Roadtrip to Kelantan: Part 2 Makan-makan

Orang kata Kelantan ni best untuk makan-makan, shopping kain batik, kopok.
Masalahnya, dah ko pi time cuti panjang...ko agak-agak banyak ke kedai bukak?
Kalau ada bukak pun, semua serbu kat kedai dia
Ditambah pulak dengan JOTAAN yang datang Kelantan tu lagi
Amboi,....kenapa kena capslock? heheh

Serius weh ramai orang 
pening kepala aku
dengan cuaca panas nye lagi..memang menguji kesabaran

Hari pertama, subuh kami sampai
solat kat Masjid Muhammadi...
best masjid dia, siap asing bangunan lelaki ngan perempuan
Siap aku mandikan anak lagi kat tandas dia

sebelum pukul 7 kami dah keluar.
terus cari kedai makan
Nasib baik Kopitiam Kita tu bukak..kami 2nd customer lagi
haaa..pilih-pilih, banyak nasik.

Tapi kami pilih roti telur ngan nasik tumpang dengan nasik air dingin.
Ini kombinasi terbaik sangat

Nasik tumpang - gulai ikan dan serunding

Nasik air dingin tak de gambar. Tapi dia gulai ikan apa ntah.
Masa lunch tu aku makan Nasik Kak Wok... isi nya ayam goreng
Aku perhati, kelate ni semua nasik dia...nasik putih je
lauk dia tu penentu rasa. 
Gulai-gulai dia sedap. Tu yang menjadikan nasi dia glamer
Ikutkan bukan ada apa....tengok nasik tumpang tu...bodo je harga RM4 sebungkus
Nasib baik sedap..kalau tak..mak memang mengamuk

Nasik kapit kot namanya

Ni nasik kapit aku makan hari last day sebelum bergerak balik
Nasik impit ngan sambal ikan kot..ala-ala serunding. RM2 ye
memang tak kenyang..hahah

Kopitiam Kita ni pun, kami datang pukul 9 kot
amekawwww!!!
pack giler sampai rasa nak pengsan
nasib baik laa kami cuma bertiga
senang laa nak cilok cari meja dan amik order
bayangkan kalau datang ramai-ramai
memang sah dok asing, ngan tak tentu halanyaa
lagi pun kami 2nd time..dah tau selok belok kedai..hehehe
beratur sampai keluar habaqhang


Ada sekali lunch tu, pergi la Nasik Ulam Cikgu
Uwaaaaa...menangis korang. Punya la ramai makluk
Bayangkan nak amik lauk (ayam goreng), dia bawak dalam 10 ketul kot
Letak jek..puhhhh..sekelip mata hilang...
Ko mampu???
Aku pun menunggu dalam sejam lebih kot baru dapat lauk.

Nasib baik laa dah pernah merasa makan dulu
So tak de la telan air liur sangat
Ikutkan, aku malas dah nak makan sini
Sebab punya la ramai giler orang
Tapi, laki mak nak juga merasa..layan kan laaaa

On the way balik, ingat nak rasa ikan celup tepung pok nong
katanya sedap
sekali dia bukak pukul 3.30 petang daaaa
kami sampai area pukul 1 kot
maka, kami menuju ke kedai Adik Beradik
ok je la rasanya..sebab tak pernah makan ICT Pok Nong..i kenot komper

cuma..cumaaaa
cicah ikan/sotong dia cili kopok lekor
agak potong laaa
kalau dapat cili potong ngan kicap ngan asam..sure lagi meletopsss
apapun alhamdulillah dapat makan

Kedai Adik Beradik

Lepas tu, singgah Keropok Lekor Kelulut
Nak beli laa skit bawak balik keyelll
sekali....beratur panjang...dalam 10 minit beratur..macam tak bergerak jek
maka..marilah kita berundur diri


Kat kedai Kelulut

Banyak juga menda yang aku tak cuba
macam aiskrim kelapa, maggi kari, pulut durian
tak mampu perut ni sumbat
selalu makan lunch dah lewat...pastu tak lama kemudian baru jumpa kedai maggi kari
memang tak mampu laa
ada kes plak, elok je nak order ketam abis laa aiskrim abis laaa
memang tak de rezeki..takpe..no hal


Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan

MyMakan dan MeatBall & Co di Ayer@8