Posts

Showing posts from March, 2015

Turkiye: Ada yang terkesan dihati

Image
Assalam

Setiap peristiwa mesti ada yaang melekat dalam ingatan kan? Sepanjang trip ke turkiye ni, ada beberapa perkara yang masih saya ingat.

1. Kelako
1st time dengar pilot bercakap dengan nada berseloroh dan meleweh...macam cakap loghat gitu.
"cuaca diramalkan bersalji. sila pakai baju tebal-tebal. kalau takde baju tebal, turun nanti terus berlari masuk ke dalam terminal. sejuk. Pastikan bawak duit secukupnya kalau nak shopping. Tapi jangan sampai habis duit pulak..."
Ko mampu???... adoiyaaaiii sakit perut menahan gelak masa dia buat announcement. Lagi kelakar, masa dia speaking pun lebih kurang je translation nye..hahhaha. sabo je laa.. Kapten Rosli kot nama diaa... Kapten memang terbaekkk laaa..

2. Terujaaa
Mak kan orang kampung. Tak pernah pergi negara 4 season nie. Belajar pun tak pandai mana. Ke luar negara pun tak pernah jauh-jauh. Ni kira kali pertama lah kan. Tapi mak pernah laa masuk Taman 4 Musim kat Bukit Cerakah Shah Alam tu. Memang la sejuk tapi kecik bebeno. …

Basic to Turkiye

Image
Assalam

Meh nak cerita serba ringkas pasal trip ke turkiye ni. Tak berapa reti nak terangkan. Harap korang boleh faham la. Sebab aku baca banyak je blog cerita details sangat. Dan sangatlah membantu kan.
Kita mula dengan bajet.

Bajet
Tiket: depend masa beli. Saya kena RM2600. Agak mahal sebab direct flight kot. Masa tu Etihad jual cuma RM1800 tapi ada transit 8jam kot.
Accomodation + Makan Minum + transport + etc : RM3500
Tapi sebab tak naik air hot ballon tu, plus banyak jugak tak masuk muzium ke apa so ada balance lagi RM1k you.
Duit Shopping: RM1.5k
Total around RM7k la belanja sana.


Accomodation:
Kami dok hostel bajet je. Satu sebab nak berjimat. Kedua memang plan tak mo dok bilik pun kan. Kata holiday. Kami pi sana 11 hari. 3 malam dah jimat sebab naik bas. Sebenarnya bukan lah sebab nak save sangat. Cuma terlambat beli domestic flight. Harga dah mahal, so pasrah je la. Kami ok je cuma sakit badan sikit laaa..
Kat sana banyak je bajet hotel. Bersih dan siap included breakfast. Cuma…

Unplanned RoadTrip - Utara Part 3

Meh kita sambung

Lepas dari Pantai Merdeka, kami jalan je menuju ke Alor Staq. Asalnya nak main redah je carik hotel bajet. Tapi ada kawan aku yang baik hati, dah book kan hotel untuk aku. Masih hotel bajet tapi best dan baru. The Leverage nama dia. Hotel baru, I like sesangat. Free wifi. Saya cadangkan hotel ini kalau korang nak save dan selesa. Satu malam kami kena RM85 kot. Dulu pernah dok hotel bajet kat Jitra kot...atas kedai mamak. Lupa nama dia. Kena dalam Rm60 kot. Tapi tak menarik sangat. 
Sampai dah dekat magrib kot. Mandi lepak solat. Nak keluar dinner. Dating ngan kawan sekolah, Yus. Bestnya. Last jumpa dia masa aku datang aloq staq 3-4thn lepas kot. Kali ni dia bawak makan kat Menara Alor Setar. Kekaguman disitu. Tak tau pun menara sini pun ada tempat makan. Siap berputar-putar tauuuu...Ingatkan Menara KL je ada..kelasss uollss.
Makanan dia simple2 je tp ok laa..sedap jugak. Dan yang penting tak mahal ok. Mampu milik. Kami makan steamboat malam tu. Rasa nak meletop perut …

Unplanned RoadTrip - Utara Part 2

Image
Sambungan dari Part 2

Ya Allah..letihnya badan. Malas giler nak bangun. Tak larat sebenonya. Abis sakit-sakit badan. Ingat nak keluar awal dari Kulim. pung pang pung pang...dekat tengah hari jugak la keluar rasanya.
Nasib baik adik ipar dah siap-siap masak pagi. Nasik lemak. Sedap plak tu. Rezeki. Kira-kira pukul 10 lebih keluar dari rumah dia. Pagi tu dah fikir nak ke Sedim. Tengok dalam google kata area Kulim. Masa keluar baru bukak waze. Sekali.....waze bawak masuk hutan mana ntah...di kawasan kosong. Adoiiyaii..sentap mak tau. Nasib baik laa tak jauh sangat dari pekan Kulim tu. Kalau tak, buat rugi minyak jek. 
Last-last fed-up. Malas nak ke sana. Call kawan sekolah dulu. Nak dating ngan dia. Kat pekan Kulim. Bestnya jumpa kawan lama. Minum je laa, sebab kenyang lagi. Thank you ye sebab belanja. Dah lepas puas berborak..mari kita teruskan perjalanan. Nak ke mana weh..stress mak enchik tauuuu
Sambil kereta bergerak sambil dok google. Apa yang menarik sepanjang perjalanan nak ke Alo…

Unplanned RoadTrip - Utara Part 1

Image
Assalamualaikum

hai..hai...
Saya jenis yang kalau bercuti atau kerja luar, mesti kena plan sikit-sikit. Contohnya, riki-riki hotel apa yang best, tempat makan, shopping mall. Tu perkara basic yang saya akan jeling. Disebabkan kekangan masa dan kemalasan yang melanda, sejak akhir-akhir ini saya tak sempat nak buat semua ini. *okadaalasan

Masa cuti panjang sempena Wesak dan Hari Wilayah hari tu, Encik Suami ada cakap, jom nanti kita cuti-cuti utara. Tapi saya buat pandai jek sebab seperti di atas. Hehehe. Serius memang tak sempat nak jeling. Saya anggap macam tak serius kot ajakannya itu.


Masa balik kerja, dia tanya 'amacam, jadi tak pi Utara?' ...alamak...alamak...mak tak ready apa pun ni. Saya pun kata, ntah. ikut la memana. Boleh jek. Dipendekkan cerita...sampai je rumah terus saya pong pang kedebuk..kedebik mengemas rumah, packing barang semua. Dengan lafaz bismillah pukul 9 malam kami bergerak ke utara.

Dalam kereta tu, baruu mesej adik yang tinggal di Kedah. Dengan niat na…

Istiqamah

Image
Assalamualaikum

korang tau tak makna istiqamah? mesti tau kan. buat perkara baik secara berterusan atau tetap pendirian. kalau buat mende jahat..kita tak panggil la istiqamah ye..x shesuweeiii


Biasa nya nak buat perkara baik, 1st time tu tak de masalah. Ambil contoh macam puasa sunat isnin khamis. Minggu ni buat..minggu depan buat. Kata la minggu lagi satu kena outstation ke ada event ke..so kita decide tak yah la posa. Minggu depannya, sure perasaan malas tu datang. Time tu la syaiitonirajim akan hasut.. x yah laa..x yah laa..sunat je..bukan wajib. hah!! masa tu nak start balik mesti payah...adoooiyaaiii

Ok. Jom kita try buat amalan nie...secara istiqamah..kalau x boleh semua waktu..pilih waktu solat yang rasa yakin boleh buat.


last sekali..jangan lupa berdoa agar sentiasa istiqamah. semoga Allah permudahkan niat murni kita.

I Miss U Turkiye!!!

Image