Posts

Showing posts from 2015

Jalan-jalan cari pasal ke Utara....again! Sungai Sedim - Part 2

Image
Ok. Mari sambung

pagi tu..rasa tak boleh bukak mata
mengantuknyaaa
badan pun macam nak shut down jek
ni faktor penuaan ke memang letih ya amat nieee
semua ahli rombongan pun liat nak bangun
subuh pun subuh gajah
adooooiiiii tolong

lepas berperang dengan budak2 suruh bangaun
dengan mak budak pun sama malas
akhirnya..dapat jugak keluar rumah
lewat dah..pukul 10 kot

maka ayoh laa kita ke SEDIM
dulu masa aku dtg kulim..mmg mencari sedim ni
tapi waze yang bijak pandai tu bawak aku sesat ntah ke mana
kali ni ada adik aku..xde laa sesat

dari Hi-Tech Kulim ke Sedim ni..dlm 45 minit drive
dalam perjalanan tu...ada nampak laa signboard air terjun sana sini
korang boleh pilih laa mana yang korang nak

tujuan utama kami adalah Tree Top Walk
saja nak merasa
last merasa naik tree top walk kat ranau...best

ok..dah sampai pintu masuk sedim
sila bayar RM3 per car ok
bila dah parking..wowwww cun nye
nyaman jek
air terjun dia cun...bersih
bebudak dah mengelupo nak terjun
jenuh kata..kita jalan2 dulu

kat …

Jalan-jalan cari pasal ke Utara....again! - Part 1

ini cerita beberapa minggu yang lepas

rasanya dah lama kot plan nak ke utara  ni
dicadangkan oleh kakak aku
dia nak ke penang...
walaupun aku rasa aku baruuuu lagi pergi utara
tapi layankan je laaa
kang kesian plak dia x de gang

ajak seluruh kaum kerabat
tapi biasa laaa
ujung tahun...makin hujung makin bizi
last-last cuma bertiga je dapat pegi
semuanya kakak aku

Maka
hari yang ditunggu pun tiba
jumaat tu..aku mcm orang giler kat opis
sebab ada vendor bijak ni...mcm2 tak complete
sedangkan account nak tutup isnin depan
nak tak nak kena submit semua document
tp akhirnya aku berjaya submit dlm pukul 4.30 petang
pung pang pung pang...pukul 6.30 aku keluar opis
rasa nak mati penatnyaaa

kuar opis terus pecut ke rumah kakak aku pulak
sebab anak sedara aku sorang nak tumpang aku
dia baru balik dari hostel
elok aku sampai rumah dia..dia baru sampai
tunggu dia kemas barang segala bagai
last-last sampai rumah pukul 7.30mlm

aku bukak je pintu
aku tengok laki aku x buat apa pun
ok..mode SINGA is O…

Situasi Hujung Tahun

Image
Pejam celik pejam celik...
dah separuh jalan bulan december
lagi beberapa hari je masuk tahun baru

dengan penuh cuti-cutinya
cuti selangor laa..bola nie
ni skit lagi maulidur rasul...xmast lagi

1st time kot aku bebel sebab banyak cuti
sebab aku banyak masalah
bila selangor cuti..effect hidup aku

adoiiyaiiii
tak sabar nak abiskan semua masalah ni..
baru boleh hidup dengan aman damai
selagi tak selesai..selagi itu laa nak makan nak tido nak cuti tak aman

Ya Allah
Permudahkan la segala urusan saya
rabbi yassir wala tuasir





Datang dan Pergi

Tak tau nak gambarkan perasaan saya ketika ini
Nak kata gumbira...memang gumbira
Sebab orang yang saya merangut senyuman saya telah lenyap
Tapi nak kata gumbira sangat...tak la kot
Sebab masalah yang ada tetap la ada
Tak hilang bersama kehilangan dia
hehehe
Cuma...jiwa sedikit tenang

Begitu la kan hidup ni
ada permegian yang dirai...ada yang ditangisi
bila tiba masa kita nanti..tak tau laa apa bentuk nya pulak kan

Sekarang...berdoa yang baru bakal datang nanti
biarlah rasional
biarlah adil
biarlah berilmu
agar jiwa tenang
mampu tersenyum dan bersemangat

ntah laaa
harap-harap Allah permudahkan segalanya
Amiiin

Pengalaman Pertama Naik Lori

Image
Morning
Hari tu ada kerja kat luar Aku seperti biasa memang tak akan drive laa Tak berani aku Disebabkan kereta semua penuh Tapi ada satu driver ni nak pergi tempat yang sama dengan aku Dia kata naik lori What!!!! Lori???? emmmmmmmmmmmmmmm lori pun lori laaa...janji aku tak yah drive
laaaa sib baik lori lawa 3 tan katanyaa luas pandangan aku hari ni hahahaha best2



Rasa nak pecah kepala

Image
hari ni rasa stress sangat lepas satu...satu masalah muncul tak pernah aku rasa sengsara macam nie
dah la aku posa hari ni rasa lemau satu badan nak fikir macam-macam masalah tetiba teringin nak makan eskrim sedapnya laa kitkat green tea nieee


Saya jugak nak pi shopping
bestnya dapat shopping
fefeeling nak holiday negara yang sejuk-sejuk skit
eh..tapi paris baru je kena bomb
baru nak berangan nak pergi sana


Nak juga pi tenangkan diri dengan alam sekitar
bestnya dapat joging sambil pegang tangan suami
#motifsangatnakjogingtapinakmenggatal
hahahahhahaha


ok sekian saja nak lepas kan rasa terbuku dalam hati nasib baik laa berangan free kalau kena bayar jugak..makin stress la aku. bye

Hasil Kampung

Image
Sepatutnya minggu ini aku merendek ke Medan Tapi atas sebab-sebab tertentu, terpaksa cancel Takpe laa..itu namanya tak de rezeki Tak dapat berjalan, mari kita tunaikan tanggungjawab pada mak Ayoh kita balik kampung

Balik kampung, wajib pergi pasar sabtu belikan mak apa yang patut ehhh sebenarnya bukan untuk mak sangat cuma nak stock up mende kat umah tu senang nak makan nanti
lepas tu tolong mak bersihkan kebun kecik dia dia dah tak larat nak mengeri (tahu ke KERI?) haaa ni rupa keri.. aku rembat dari google
Pagi seround...petang seround.. adoiii..letih badan-badan aku tu belum kene gigit ngan semut merah.. abis berbintat dan gatal-gatal kaki tangan aku pasrah je laa sekarang musim ujan air pun dah mula naik...maka semut ni banyak merata-rata
Ahad dah nak balik kejap je rasa sebelum balik..mai kita kutip hasil kebun yang ada hahahah kebun la sangat
pokok pisang ni tumbang belum cukup tua mak suh bawah balik..amik laa 3 sikat buat syarat..nanti nak kasi akak aku 2 sikat

Limau kasturi …

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Image
Sejak dua menjak ni, kerap masuk dalam newsfeed facebook
pasal Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland Putrajaya
emmmm
kenapa aku boleh tak perasan eh
En Suami kata nanti kita pi sana
Ok..putrajaya je kot

last week,
takde apa nak buat, kami ke putrajaya
oohh..ni wetland biasa..
dulu hari-hari aku lalu jalan ni nak balik rumah
maka..ayoh

ussshh..banyaknye kereta
ni mesti penangan newsfeed kat fb nie
sama macam aku

jom masuk
sib baik percuma..sapa tak suka menda free kan
hehehhe

ni laaa pun tarikan utama dia
gambo kat lantai tu bergerak-gerak
cumaaa...ehhh
apsal kecit bebeno
dalam fb macam luas jek..
mak dah mula sentap

ni anak sapa x tau laaa
ramai umat..yang penting ambik gambo
dia cenggini
bila ko pijak / kijak lantai tuu
rama-rama pun berterbangan
nampak tak rama-rama tuu?
nunnn kat ujung tuuu
hahahhaha

ehhh
lupa nak cerita
NIC ni..dia jenis macam lorong..korang jalan ikut je haluan dia
masa tu korang jumpa la pokok bakau...skrin macam kat bawah nie..
ada masa gelap..ada masa terang
i…

Melaka Maju Fasa II

Image
Assalam
Ni sambungan cerita masa pi Melaka hari tu. Urusan hotel semua laki mak yang uruskan. Saja malas nak masuk campur.  Asalnya dia dah booking bilik 3Inn area MITC Bila sampai, ada notice kata keluar dan ada nombor henfon call la kata kita dah sampai dia kata lagi 5 minit rupanya 5 minit dia = 30minit adoiyyaiii disebabkan jemu menunggu, kami pusing la area tu ada hotel lain Tasik Utama emmmm nampak lagi cantik dan baru renovate suami tanya nak tukar ke saya kata tak kisah..ikut laaa
last tak jadi sebab kesian plak kan walaupun harga beza dalam RM10-15 je pun ok laa kami pusing balik ke hotel sebelum ni. dengan hujan lebatnya...akhirnya pakcik tu sampai kami pun masuk errrrkkkk betul ke rumah tumpangan ni???  bau kepam, rupa agak sedey kami pun terus ke bilik yang diberi ya allah...memang bau kepam aku dah x sabo nak ke tandas..meluru ke tandas dulu depan pintu tandas ada habuk rokok banyak tauuuu disambut oleh lipas beso...denggggggg!!!!
aku terus membebel..isshhh tak boleh laa…

Planetarium Melaka - Melaka Maju Fasa II

Image
Last week kami ke Melaka emmm..melaka lagiii ni kira paksarela sebab sleeping partner saya nak mengayuh dia masuk Melaka Century Ride maka moh la kitaa
pagi ahad tu, dah bosan dok bilik aku pun hangkut laa anak bujang aku pi merayau sebab aku dok hotel area MITC tuuuu, jalan pun lengang jek sib baik takde event kat MITC aku dah la gagap bawak kete kat tempat baru
berpandukan waze untuk jarak cuma 1.6km adalah mencabar.. hahahahha berapa kali re-route..salahkan jalan one way kat sana.. asek u-turn je aku
haaa tu dia..dari jauh dah nampak marilah kita ke Planetarium Melaka sebelum datang ni..aku ada google pasal planetarium ni so..nak mengesahkan kesahihan nyee...marilah kita terjah

taraaaa kene menapak naik tangga nak parking...aku main parking je dimaklumkan hanya ada 2 kereta..termasuk kereta aku di kawasan parking masa naik tangga tu..ada 2 awek turun..aik..cepatnya kome abis melawat aku sampai tu pukul 9.50 emmmm ok..aku pun masuk. disambut oleh awek kaunter...sila bayar RM10. ana…

Jerebu Datang Lagi

Image
Hai Jerebu Kita berjumpa setiap tahun Tapi kali ini lagi lamaaaa  Dan lagi hebat Tapiii...sebenarnya saya tak suka jumpa awak Saya tak sanggup nak jumpa awakpun Tapi awak macam takde perasaan Masih nak jugak datang dah...pergi jauh-jauh



Penang Lagi - Jeruk Madu Pak Ali

Image
Assalam
Last week aku pegi penang lagi urusan kerja kalau sebut penang, mesti terbayang jeruk pak ali kan merata kat penang tu ada jual
tapi rupanya dia ada kompleks you kat Simpang Ampat aku bayangkan situ gudang jeruk tapi rupanya kompleks dia tu macam-macam ada bukan jeruk je..segala bagai macam kedai serbaneka hehehe
kami datang masa tu dah lewat katanya ada kilang memproses buah masa kami datang tu...kilang tu kosong jek ada jugak muzium bagai..pun tak sempat aku nak jeling beli jeruk sepeket dua..pastu blah
kata depa harga kat sini murah sikit dari kedai biasa ntah laaa sebab aku bukannya hafal harganya beli pun jarang-jarang ni saja beli buat syarat je sebab dah datang penang




D.I.Y. Playdoh

Image
hiii
perasan tak ramai yang post cara buat play-doh sendiri? cara nak buat giant bubble pun ada kan salah seorangnya kawan aku ni haaa dia pengusaha tadika
maka... marilah kita mencuba buat play-doh ni
bahan-bahannya: tepung 2cawan minyak masak sedikit air 1 cawan pewarna ikut suka
caranya..sama macam kita main masak-masak sebab dia bergantung pada cara kita sukat dan bahan yang kita gunakan macam saya..agaknya tepung tu dah nak berkutu, maka kena lebih dekat 2.5 cawan baru ok ke...sebab air saya kurang tepu hahahahhaah tapi serius korang tak perlulah serius sangat masa menyukat macam buat kuih...ada feeel mende tu menjadi ke tidak
lepas campak semua bahan korang gaul-gaul sampai rata...sampai tak melekat kat tangan sambil tu tambah laa tepung ke minyak ke..ikut kesesuaian sampai rasa sama macam playdoh yang dibeli

haaa..ni rupa sepah rumah aku masa buat memang purposely tak pasang apa senang karang nak mop lantai masa ni aku dah siap dah buat dua warna je..biru dan hijau





weh
serius p…

Book Review: Ulu Yam di Liverpool 2 by Nazali Noor

Image
Assalam

Disebabkan teruja dengan buku UYDL, saya pun bawak balik buku UYDL2 balik umah masa wiken lepas. Niatnya nak baca la kan.
Alhamdulillah, bila niat baik dicampur pulak dengan buku yang OK, maka urusan pembacaan menjadi lancar..hehehhe.. poyo

Serius.
Last weekend kan jerebu.
Saya jadi lemau dan malas.
Maka memerap je di rumah.
Bukak buku..best plak tu
Terus sukar nak letak.
Kira wajib abiskan dengan kadar segera.



Review:
Buku UYDL2 ni super duper best dari yang UYDL
Sebab buku satu, banyak yang happy-happy..mungkin nampak agak normal dan biasa-biasa
dalam buku dua ni, saya macam tak percaya
sampai ke tahap itu dugaan yang ditempuhi oleh En Naz sekeluarga
saya boleh terima jika diuji dengan masalah kewangan, kesukaran sana sini
tetapi, bila difitnah, ditikam dari belakang oleh orang yang dikenali
agak menyentap jiwa
sakitnya tuh disini tauuuuuu
barulah saya nampak sisi lain dugaan di rantau ini
kebanyakan yang saya baca, yang saya dengar..semuanya indah-indah belaka
kiranya, ceri…

Salam Aidiladha

Image
Salam Aidiladha Selamat pulang ke kampung halaman dan berhati-hati di jalan raya Pada yang tak balik, tolong tengokkan rumah jiran ye ;)


Book Review: Ulu Yam di Liverpool by Nazali Noor

Image
Assalamualaikum
Lama kan dah tak buat book review? Asyik tak sempat nak baca buku Ataupun bila nak baca je..si kecil nakkan perhatian Maka terpaksa baca buku kanak-kanak dulu emmmm ok..ok... semua tu alasan sebenarnya masa banyak ditaburkan membaca 'berita terkini' dari facebook, IG dan sebagainya huhuhu
eh..dah kelaut pula sambung citer buku ni dulu
alkisahnya beberapa minggu lepas banyak pula newsfeed pasal En Nazali Noor di fb saya memula buat tak kisah..tapi bila asyik masuk je, tetiba saya ter click dan baca eh...macam best plak baca lebih kurang je...asyik dok sebut pasal buku best seller UYDL best sangat ke? terus tangan gatal masuk MPHOnline... ada diskaun..terus beli beli dua sekali plak tu harap-harap best laaa
Alhamdulillah Buku ini memang best Nora kasi 4.0 Bintang Walaupun ada la kurang sana sini..tapi ok sebab aku masih boleh meneruskan sehingga abis Gaya penulisan yang mudah dan bersahaja menyebabkan ia dekat dihati Almaklum laa..kekadang tulisan yang berbunga …