Apa Aktiviti Cuti Lama-lama nie

Assalam

Bestnya dok kampung...lepak-lepak..baring-baring, jalan-jalan..tak yah masak (hehehe ok saya menantu tak berapa rajin). Dan yang paling penting tak yah fikir pasal kerja. Yang tak best cuma masalah air. Never ending story. (mana DUN/Parlimen Lawas ni, please take note ya)..Tapi sebenarnya Alhamdulillah juga. Sebab kali ini macam ok sikit. Pukul 4am ada...pukul 7 putus. Pukul 10 ada balik. Maka, tak la terasa sangat. Cuma ada sekali dua je kot yang lama sikit  jarang putus air dia. Yang pastinya, mak mencuci baju guna tangan je uolls. Malas nak guna washing machine, sebab air slow pressure. So lagi cepat guna tangan.

Disebabkan aku agak malas nak menaip, moh tengok gambar yang aku snap-snap semasa kat kampung.

Hasil tangkapan en suami..segar dari sungai

Makanan tradisi - Kelupis. Rasa macam lemang / pulut panggang

Isi dalam kelupis tu isi pulut yang dah dikukus separuh masak. Lepas tu gaul dengan santan. Bungkus dengan daun tak tau nama tu...kukus semula sampai masak. Sedap dimakan dengan rendang..heheh. Sama je kan konsep dia.

Ok. Ni cara makan kelupis nya

Musim durian.. ni durian merah yang saiz kecik. Yang beso tu durian biasa

Style budak-budak sekarang beraya. Semua ada sling bag you

Pasar/Tamu...i like. Tu buah Tarap, mampangan

Buah tarap tu sedara mara cempedak laa..rasa dia macam masam manis. Aku kurang gemar. Yang bulat-bulat tu, macam buah bacang, depa panggil mampangan. Kulitnya tebal. Isi nya buat sambal macam bacang laa. Boleh juga dimakan macam tu sahaja.

Yang hitam tu dabai / kembayau. 

Jagung taiwan katanyaaa...x beli pun. Tak tau rasa macam mana

musim doyan

Suka tengok muka ko dik

Jalan-jalan pusing kampung

kampung lagi

eh sesat pulak gambo ni. pasaraya glamer kat brunei..hehhe

Pesanan kakak aku..


Ok. Sekian.

Popular posts from this blog

Casa Titik, Cherating

Pusat Penghayatan Alam (NIC) - Wetland Putrajaya

Menawan Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan