Posts

Showing posts from May, 2014

sayunyaaaa

Assalam..

Sayunya membaca tulisan prof muhd kamil. Korang boleh baca kat link ini:

http://muhdkamil.org/u-mki/2014/05/31/bila-tua/

Bertambah sayu sebab mak ada di sebelah nie..masa aku membaca. Sambil menceritakan yang dia dah tak larat nak solat sunat..puasa sunat.. memang dah start lupa-lupa. Paling menyentap rasa dah membayangkan sisa-sisa hidupnya. Tapi mak tak nak duduk dengan anak-anak. Mengharapkan anak yang tinggal bersama dia di kampung. Masa inilah saya mengharapkan duit berkepuk di mana saya boleh apply cuti tanpa gaji. Ya Allah... ya allah... aku mohon padaMu semoga dipeemudahkan segala urusan mak saya. Semoga saya dapat berbakti kepadanya di hujung hujung usianya ini.

Mode: sedih tapi tak tau nak buat macam mana

yahooo..kegumbiraan berganda

Image
Assalam

ehem..ehemmm
Baru je tadi stori pasal dapat buku. Tak disangka-sangka sesi petang dapat lagi satu. Ishhh x sabo nak terai nie. Rasa macam terima hadiah je. Walaupun............. duit aku jugak yang ranap. huhuhu.


Ok la..nak buat kerja dengan senyuman nie.
Salam Khamis. Malam nie malam jumaat. ehhhh..tetiba

Tata.

***update
Bencik...saiz betoi dah..tapi x selesa kat area lengan ketiak. So...terpaksa pulangkan balik..cisss.. dah la dia x returnkan duit..so yerpaksa shopping mende lain..dah satu hal aku nak memilih...emmmm..bohsan

Emmmm Sedapnya bau buku baru

Image
Assalam

Harini aku macam bz...macam je ye..ntah apa aku bz kan pun tak tau...tetiba jek eh...ternampak bungkusan dalam tray IN. Aku memang tak reti guna tray In OUT KIV nie. Selalu aku pesan apa-apa dokumen semua letak kat keyboard. Sebab meja aku nie... SUPER KEMAS. Selalu aku tak perasan. Kalau depan keyboard ni..sah-sah la nampak sebab nak guna pc kan.

Terus WOW!!!! Bestnya..aku minggu ni ada order dua barang. Ni yang mana satu nie eh. Mengelejat aa aku sambar parcel tu. Pegang je dah tau..sebab berat...hehhee

Dengan rakusnya, aku amik gunting...zasss...zassss.... aaaahhh..Yes...happy nye. Walaupun agak terguris sebab buku tu kemek sikit. Aku ni jenis sayang buku. lipat x leh, bukak beso-beso tak leh. Ni mesti abang posmen tu main campak jek. Meh tengok buku apa yang aku beli.


1. Cerita Cinta Ahmad Ammar
2. Bersamamu di Firdaus - Muhd Kamil
3. Rumah Kecil di Jabal Uhud - Roza Roslan.

Aku ada semua buku penulis Muhd Kamil ngan Roza Roslan. Bermula dengan baca blog, lepas tu aku boro…

Setiap yang hidup pasti akan kembali menemui ILAHi

Image
Assalam

Mati adalah pasti. Semua yang hidup akan mati. Tak cepat sesaat dan takkan lewat sesaat. Cuma bila, di mana, bagaimana adalah rahsia Allah. Ada yang meninggal semasa kecil, ada yang semasa remaja dan ada yang di ujung usia. Kita sebagai hambaNya, kenalah sentiasa bersedia untuk mati pada bila-bila masa. Sebab itu ada hadis yang mengatakan '"Beramallah kamu seolah-olah kamu akan mati hari esok, dan berusahalan kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun lagi..."

Pagi ini dikejutkan dengan berita kematian Nenek sebelah husband saya. Nenek yang paling sporting, yang paling best dan semua lah. AlFatihah buat nenek. Semoga aman di sana. Insyaallah, saya tak lupa doakan dan sedekahkan AlFatihah setiap kali selepas solat.

Yang hidup kena teruskan hidup. Solat jangan lupa, jangan lengahkan. Disamping itu, teruskan sedekah kepada si mati.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setaka…

27 Rejab Isra' Mi'raj

Assalam

27 Rejab merupakan tarikh bersejarah dan istimewa kerana terjadinya Isra' Mi'raj kepada Nabi Muhammad SWA. Pada tarikh tersebut juga diperintahkan syariat solat kepada seluruh umatnya sebanyak 5 waktu sehari semalam.

Solat dalam Islam memiliki kedudukan istimewa berbanding amalan yang lain. Antaranya adalah;

Solat adalah satu-satunya syariat yang diterima Nabi secara langsung dengan AllahSolat adalah satu-satunya syariat yang diturunkan di langit, bukannya dibumiSolat adalah satu-satunya syariat yang pertama diturunkan syariat di kota MakkahSolat adalah satu-satunya yang paling banyak disebut di dalam al-QuranSolat adalah syariat yang paling banyak di lakukan umat Islam dalam hidup berbanding syariat lainSolat adalah syariat yang diwajibkan lebih awal pada semua peringkat umur untuk dikerjakanSolat adalah syariat yang tidak boleh ditinggalkan dalam apa juga keadaan (selagi nyawa di kandung badan)Solat adalah ibadah yang membezakan antara Islam dan kafirSolat adalah ibad…

Revolusi DSR Part 2

Assalam...

heheh..sebok nak part 1 part 2 bagai..
saja je aku nak sambung apa yang aku dapat hari tu kat Seminar Revolusi DSR. Kalau otai-otai nie..menda yang dia cakap ni basic jek. Tapi kalau yang baru nak berjinak-jinak tu..berguna la info ni. At least boleh la bukak mata dan plan apa yang patut.

Ok. Berikut adalah perkara yang kita perlu tahu untuk jadi pelabur properties yang berjaya;

Master PlanKena tau bila nak beli, jual, refinance.kalau pilih option buy-hold-sell (maknanya nak dapatkan duit sewa).Time yang paling sesuai untuk jual bila rumah tu dah berusia 5-8tahun. Baru lah boleh dapat UNTUNG BESARPersonal Financeduit sewa yang dapat tu WAJIB simpan. Kena disiplin. Jangan gatal-gatal nak guna hala ke lain. Tapi kalau nak guna untuk beli props lain..dibenarkanmesti dapatkan sekurang-kurangnya 3 bank semasa nak buat loan. ini penting untuk buat perbandinganJANGAN sign S&P selagi loan tak approve ye adik-adik sekalianBanking StrategiesKena fahamkan jenis-jenis loan yang ada …

Kecundang Lagi .... ThomasCup2014

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kuciwanya..perassss...sakit jantung aku tengok tv malam tadi. Tapi tak pe laa...dah tak de rijiki. Nak buat camne... aku tengok player2 yang menyakitkan hati tuuu..malam tadi main ok sesangat. So tak la mo la komplen banyak. Mesti depa dah cuba sedaya upayakan. Sapa pulak yang masuk main..dengan niat nak sengaja kalah kan. So..korang tak yah la kutuk lelebih ok. ce kome yang main kat sana? dengan pressure segala bagainya...ntah2 pukul pun tak lepas...

Asalnya aku dah tahap redho ngan pasrah masa single kedua tu... tapi double tu menaikkan semangat semula. Masa 3rd single aku siap masak ngan makan lagi..sebab memang tak menaruh harapan kat dia. Masa 2nd games baru jeling balik..eh...boleh la plak dia bersemangat balik. Ini laa yang kita harapkan. Pantang mengalah sebelum kalah..hehehhe

Ok laa..apapun. Tahniah team piala thomas 2014.

I LOVE MALAYSIA.

tata.

Atmosphere@eqiune

Image
Assalam

Buat apa korang wiken ni? Jadi ke pi festival belia putrajaya? Keee...still melengko kat umah sebab malas nak keluar

Hari sabtu aku bizi aku. Menyapu..mengemop...mendobi bertrip2..menggosok..menyuci toilet...fuhhhh...segala bagai laaa nak dibuat hati sabtu ni. Abis lenguh satu badan. Tapi memang dah rutin. Kalau x buat hari sabtu...kebarangkalian untuk buat hari ahad sangat la tipiiis.

Dah selesai semua.koje...baru la dapat nk berehat2. Udoh laki aku ngajak keluor puleeek. Malas giler. Tapi layan kan la jugak. Dia nk cari barang. Pusing-pusing satu puchong. Tetiba dh settle elok plak lalu kat equine. Aku pun ajak la pi atmosphere. Kat belakang giant. Dok tengok kat blog ramai yang dah pi. Aku pun teringin la jugak. Ok...tenang..bersih..xde orang...hahahhaa..banyak lagi kosong. Meh jeling apa yang ada kat sana.






Cun kan..giler berbakat orang mesia ni. Sebenonya banyak lagi lukisan. Kene rajin jalan pusing pusing bangunan tu. Dah aku bawak anak...dia berambat sana sini. Snap2 man…

festival belia putrajaya 2014

Assalam

Korang buat apa cuti-cuti ni. Haaa..apa??? Melengko ataih katil lagi?? Dah-dah..pi putrajaya ada festival belia. Macam-macam ada kat sana.

Tapi aku suh kome je la pegi. Aku tak kuasa. Penat. Stress semak sebab jam. Banyak jalan tutup lagi satu hal.  Hahahhaa..beria suh orang pi tapi aku pun idok pi.

Tapi sebenonya..tak la teruk mana. Sebab eficient jugak. Ada budak jadi guard...x kasi public masuk parking staff semua. Aku je yang propa lelebih. Sib baik opis aku ujung alam. Kene tempias gitu-gitu je la. Kalau kat tengah macam perbadanan tu...masak laa..

Ok laa..happy wiken korang.
Penat..nak baring sat.

Tata

Fun Walk@Putrajaya

Image
Assalam

Hai korang (eh..ada ke yang baca pung..hahahah syok sendirik je aku)
Takpe laa..meh aku citer yang last week punya cerita.

Aku selalu gak join fun walk kat putrajaya. Dia memang buat pada 3rd week every month. Kalau fun ride plak 4th week. So tengok laa mana-mana yang kami free, kami terjah jek. Mende ni free jek.. tak yah bayo apa-apa. Dah la free, banyak plak cabutan bertuah. Asik ada je beskal utk grand price. Masalahnya labuuuu..nombot mak tak pernah naik. Ehhhh..ko niee nak bersenam ke nak hadiah?? Niat dah terpesong..kwang..kwang..kwang. Oh ya...bukan tu je tau...breakfast ngan makan lepas berjalan pun dapat free. So korang terutama yang dok putrajaya tu..kalau tak tau nak buat apa, sila join xtvt sihat seperti ini. Jangan asek melengko je ngadap tv atau tido wiken tu. Kalau nak tau detail..pi LIKE Perbadanan Putrajaya punya facebook .Korang ada fb kan...ni la gunanya..jgn sebok nak like retis jek..bukak ada pekdah pun.

Minggu lepas spesial skit aku rasa. Jauh skit lalua…

seminar Revolusi DSR

Assalam

Aku ni nama je nak cari pasif income tapi memana seminar tak pernah pi pun. Baca buku..blog rajin la pasal investment ni. Buatnye.....idok.

Tadi kawan aku seponser pi dengo talk DSR ni. Korang kenal ke? Dr Wan Shah Razali.. alaaa tarap2 azizi ali...faizul ridzuan tu..lain orang lain la caranya. Tapi moralnya..nak.melabur kena ada ilmu...nak dapat ilmu ada caranya...gituuuuu

Memandangkan orang dah belanja...moh ler kita. Lagipun kejap dan dekat je...psssss sebenonya aku berjiran ngan dsr ni. Tapiiii aku idok ler kaya cam dia tuuuu..huhuhuhuh. dia ada 81 bijik..aku cuma 2 bijik....adoiiyai..nampak tak perbezaan disitu.

Ok abaikan bab itu.. nanti la aku share skit apa yang aku dapat. Memandangkan aku nk sangat kaut ilmu...pen kertas tak bawak...kakakkah. ko mampu. So tulis nota guna hp ni. Tu yang aku malas nak taip. Esok2 la nooo..

Nite2. Tata


haji bakhilkah anda?

Image
Assalam

La ni kan banyak betoi media social..sampai aku pening. Dengan facebooknya, keek, instagram, twitter dan macam macam lagi. Aku awai awai dulu ngeri je ngan fb. Takut abis semua maklumat aku orang tau. La ni aku dah bijak skit...skit je la tapi....huhu

Keek pun aku ada..tp lama lama aku macam bosan. So dah lama giler x login. Yang active sekarang ni instagram ig. Syok gak folo retis2 ngan kawan2 aku. Tapi ig aku cuma for ladies ye. So memana jejaka tampan nak folo..mak terpaksa rijek. Harap maklum la ye **stmt mcm la ada orang nk folo dia sgt.huhuhu

Baru2 nie aku start folo chefwan..kelako giler dia menceceh. Walaupun kekadang hazab..tapi ada betoinya. Cer kome tgk yang ni
Haaa...nampak ke kome....dia kata jgn jadi haji bakhil untuk rasa pengalaman tu. Rete kita ni bukan boleh bawak matipun..huhuh

Kalau ikut aku..memang aku agak bakhil bab2 makan..mcm sayang bayo mahal2. Kalau x sedap lagiii perasss. Tu la kan..macam kalau holiday..paling takut nak cuba yang bombastik..rela mak…

when in bali, Day3

Image
Assalam.

Ok yang ni last. Sebab dah nak balik malamnya. Pagi tu..semua bermalas-malasan. Almaklum laa bilik beso..tilam gebusss bantal gebusss...tunggu plak breakfast in bed  katanyaa..makin la malas. Bila food dah sampai, baru makan and lepak-lepak kat tepi pool. Pastu apa lagi...terojon ler kitaaa... sambil mandi sambil sembang sambil makan. Oh sebelum mandi tu, dah call supir. Mintak jemput kami awai...sebab dah tawar hati nak melepak di Seminyak..banyak hati yang terluka...huhu.

Lepas mandi, semua start packing cun-cun. Sebab malam kang dah nak balik. Abis tu checkout awai nak pi mana? sambung soping... yeaaaa..

Supir bawak kami ke Matahari. Haaa..sini lagi aman. dah la ekon, rege pun terkawal. puas hati. Tapi sebab banyak barang dah beli..memendam rasa je la kalau jumpa lagi murah dari yang dibeli sebelum nie. Bertabah je laa. Pastu sambung soping kat tepi-tepi tu..dia panggil central market rasanya. OK. Yang ini korang jangan pergi. Dah la panas sebab tak de sistem pengudaraan y…

when in Bali Day2

Image
Assalam.

Ok kita sambung cuti-cuti bajet ke bali. Semalam dah seharian merayap, mula dah liat nak bangun pagi. Semua berebut nak mandi last. Letih giler rasanya. Hari nie plannya pi spa jek. Pastu free and easy jek.

Dah siap mandi, turun breakfast. Ramai pulak makhluk pagi nie. Tumpang print tix katobang dulu pastu baru gerak. Nak mencarik Smart Spa. Sebelum pergi ada gugel-gugel. Ada yang rekemen SPA tu. Adoiyaiii..jalan punya jalan tak jumpa-jumpa. Sampai dah rasa ujung jalan dah. Tapi Alhamdulillah. Tak sesia menapak jauh. Ketemu jugak ngan SPA tu. Ngam-ngam dia baru bukak. Kira 1st customer la kami ni. Best giler ok spa ni. Dah la murah service pun mantap. Tapi silap kami tak checkout awai-awai hotel pagi tadi. So tak dapat amik package yang gempak skit sebab nak kejo masa.

Dah siap...menapak jauh sekali lagi...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
Sampai je hotel terus kemas and check out. Supir pun tak lama pastu datang. Bawak kami makan dulu kat ayam pop. Apa nama kedai dah tak ingat tapi…

RedBull Air Race Putrajaya 2014

Image
Assalam.

Riuh rendah putrajaya harini. Semua pasukan dok berlatih. Nak nak opis aku dekat je ngan laluan dia..nampak je dia terobang-terobang dari tingkap nie. hehhe..bagus gak. tak yah bersusah-susah nak menjeling kat tepi tasek panas-panas tu.


Ni masalah dok kat putrajaya nie. Walaupun beso, asal ada event jek..merata jalan banyak tutup. Tu belum lagi ngan orang yang tak beretika parking merata. Dah jadi punca jam. Panas tauuuu hati mak nie.

Apapun, mak suka je ada banyak event ni. Tak la sunyi putrajaya. Tapi bila menggangu bab-bab jalan nie..memang la hangen skit.

huhu..sapa yang dah beli tiket, esok lusa selamat bergumbira. Mak dah puas tengok nie. So tak yah datang. Lagi pun bukan minat sangat mende-mende cenggini.

Oklaaa...

Tata.

berapa banyak tempat korang kerja?

Image
Assalam

Aku nak buat survey ringkas ni. Berapa lama dah korang kerja? 10tahun? 25tahun? Dalam tempoh tu, berapa banyak tempat atau company korang kerja?

Aku punya sejarah ye:
1999: aaa (6bln)
2000: bbb (3thn ++)
2003: ccc (< setahun)
2004: ddd (3thn ++)
2008: eee (<setahun)
2009: fff (5thn++)
2014: ggg (current)

**tu saja aku letak aaa, bb, ccc. takkan aku nak sebut satu-satu tempat aku koje.

Hahhahaha. Apa yang korang nampak disitu? Nampak sangat aku ni jenis tak setia. Asek lompat katak. Ntah laaa..aku ni jenis cepat bosan. Buat kerja sama jek. Bila dah masuk tahun ketiga, mesti aku dah gatal update resume ngan jobstreet. Eh...hidup lagi ke jobstreet? Dulu selalu skodeng jobstreet sebab nak test market. Tu aku KAGUM sangat dengan orang yang setia ni. Tak bosan ke deme buat mende sama. Kalau mende lain lain..ok lagi aku rasa.

Tapi alhamdulillah, sepanjang aku kerja..aku dikelilingi orang baik baik. Bos baik..geng baik..banyak yang tolong aku. Aku nie bukan nye pandai mana. Kala…

Kelebihan/fadhilat surah al-insyirah

Image
Terjemahan:
SURAH AL-INSYIRAH Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani (1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?
(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), 

(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Kelebihan Surah Al-Insyirah.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda : "Barangsiapa memb…

10 Things You Should Do In The 15 Minutes Before A Big Presentation

Image
Wah...tajuk tak boleh blah langsung..huhuhu



Aku ni ada penyakit. Penyakit takut bercakap kat depan. Nak nak kalau ada microphone, bertambah lagi penyakitnya parkinson. Adoiiyaiii. Aku pun tak tau laaa kenapa teruk sangat penyakit aku nie. Dah lama cuba berubat...tak mau pulih pun.

Contohkan..nak interview aku gagap...ada presentation kumpulan masa induksi dulu pun gagap..abis semua gagap. Tapi yang pelik bin ajaibnya... kalau aku jadi trainer, ok jek. Tak de plak gagapnya. Maybe aku perasan best kot. Tetiba semua penyakit hilang.

Yang terkini, aku kena jadi mc. Bukan mc hammer ye. Adoiii..jenuh aku menolak sana sini. Last last pada hari kejadian pengurus event tu kata dah ada pengganti. Punya la aku lega..

Aku dah kompang sana sini aku kena jadi mc. Kawan aku siap bagi artical ni suh baca. http://www.businessinsider.my/what-to-do-15-minutes-before-presentation-2014-5/#.U3K79HMZ7qD
Aku memang baca tapi biasanya pada hari kejadian, aku jadi tak terkawal...hahahhaha..abis semua mentera t…

wtf faizul ridzuan

Image
Baca buku apa minggu nie

Buku nie dah ramai yang baca kot. Nak nak orang yang memang berminat ngan bidang hartanah nie. Aku beli last year...tak abis abis baca...minggu ni baru gigih baca semula.. adoiyaiii..memang beza langit ngan bumi laa aku ngan dia. Dia muda muda dah plan berapa bijik rumah sebelum umor 30. Aku masa tu berjoget tak tentu arah. Paling best..dapat sewa rm20k sebulan. Aku??? Jangan ditanya. Tapi ok pee.. better late than never katanyaaaaa.
Semua orang ada niat nak kaya nak senang kan. Kalau dapat kaya muda muda...nanti tua tak yah susah susah dah. Makan hasil tu je.. tak abis pun gamaknya. Tapi kena la usaha lebih sikit. Jangan jadi cam aku..nak kaya tapi usahanyaaaa...emmmmm. 
Ada orang rezeki dari berniaga. Jual kain jual baju. Ada orang menjahit baju. Ada orang jual kek. Kepakaran dan minat memasing. Aku pakar gak..pakar dalam menabur duit. Hahahhaha. Abis..kalau semua berniaga..sapa nak membeli? Ahkakkkk jugekk kan. *okxlawak. 
Ok la. Nak memikio nasib masa depa…

when in Bali, Indonesia Day1

Image
#throwback: mac 2014

Ni citer basi. Saja je nak ulang tayang.
Plan nak ke bali ni dari tahun lepas. Kawan aku emi ajak pi. Aku pun apa lagi menggedik la nak ngikut. Tapi sebab banyak masalah negara ujung-ujung tahun, aku tak leh commit. Lepas tu semua org buat-buat lupa. Lepas selesai masalah antarabangsa aku..eh masalah negara ..aku pun teringat balik kes bali. Wasap dia tanya dah pi ke belum.fuh..lega belum. Terus berdezup kami buat gerak gempur.

Disebabkan ini destinasi bajet..hotel kenalah setarap. Kami pergi 3hari3malam. So, tak yah canggih mana. Janji dapat mandi dan letak beg jek.

Day1:
Stay kat Pop Hotel. Murah je mengkome. Tapi aku tak galakkan sangat sebab dia kemut giler. Cawan takde cerek takde. Bantal extra takde. Sib baik la kami ni cumei-cumei. Boleh share bantal. Kalau kome ada niat nak mentekedarah memalam buta nak makan maggie, jangan pilih hotel nie. Bagi aku ok je sebab dah xde cerek..takyah la makan..huhuhu. balik dah lewat. Terus je mandi dan membuta.

Layan gamb…

Selamat Hari Ibu

Image
Diingatkan agar jangan ingat hari ini saja tau...hari-hari pun kena ingat emak..call emak..buat baik dengan emak..belanja emak.
Alaaa..tetiba rindu mak :(

42 Simple Habits To Make Yourself Better

Image
Kenapa tetiba rajin nak berblog?
Dulu-dulu memang ada niat nak ada blog sendiri walaupun aku lebih suka menceceh secara live dari menaip. Dah la tulisan (bahasa) aku teruk.. sebab tu tak pernah tercapai walaupun ada yang suruh...kuasa la kan. Tapi lepas baca menatang nie kat fb sebab kawan aku share (http://www.lifehack.org/articles/productivity/42-simple-habits-make-yourself-better.html), tetiba teruja semula.




















haaaa.... nampak point nombor 27 tu..dia suruh start a blog about personal development. Tapi aku mampu ke nak tulis personal development pung...kakkakakakakah. propa je lebih. Tapi lepas aku baca nie..ada niat nak follow laa memana yang mampu kan. Tapi tengok la macam mana nanti.. selalunya aku nie hangat-hangat tahi ayam...

Meh kita tengok mana yang aku dah buat (atau sedang buat): 03, 08, 12, 29 (ehhhh...tapi byk sgt group whatapps sekarang nieee). Eh...ni jek...sedehnye aku nie..hahhaha. Nanti la review balik. Macam tak berapa pasti je.

Ok la...korang punya macam mana plak? …

hai hai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

oh tak sangka akhirnya gigih aku nak create blog. Dah lama berniat nak menceceh di blog tapi macam tak tau apa nak dibebelkan. Setelah wujudnya pelbagai media lain dan blog agak outdated, baru mak nak create..huhuhu...masalah utamanya...ada ke orang nak baca. masalah kedua apa yang nak dibebelkan. Hantam saja la labu...untung sabut lama la hayatnya... untung batu..berkubur..huhuhu

babai