Posts

Showing posts from 2014

Rojak campur ABC

Image
Assalam

Mood membaca buku ke laut dalam
Kerja pun berkilo-kilo..semuanya urgent. Yang tak urgent kita letakkan disisi
Maka, saya himpunkan semuanya sekali secara rawak

Bengkel diluar kawasan. Kawasan biasa-biasa saja
Untuk 'killing my time', siap-siap bawa pakaian sukan.
Gunakan untuk 'fun-walk' walaupun berseorangan
Baru nak 'fun-walk', gangguan makluk Allah pulak.
Ingat saya nak mengganggu dia..mintak mahap OK.
Tapi Alhamdulillah tiada apa yang berlaku.
Kita sambung 'fun-walk' di petangnya.
Tiada gangguan kerana makhluk bernama manusia lebih ramai daripada makhluk bernama anjing
Dia hanya mampu merenung dari jauh.




Kemudian.
Menerima kejutan
Suami kepada kawan meninggal dunia.
Semakin ramai yang pergi mengadapMu Ya Allah
Semoga saya diberi hidayah
Semoga saya sempat bertaubat
Semoga orang-orang disekeliling saya diberi rahmat
Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman.

Namun.
Rezeki Allah tiada yang tahu.
Selepas bersedih, kami diberi nikmat be…

Mustafa Kamal Ataturk - Penegak Agenda Yahudi

Image
Assalamualaikum
Ok. Buku Badiuzzaman Said Nursi dah abis baca. Kesimpulannya best. Rupanya dia tak pernah berkahwin. Hidup dia penuh dengan merantau, dipenjara dan dalam buangan. Alhamdulillah, dia dipanjangkan umurnya bagi meneruskan dakwahnya.  Dia lahir 3 tahun lebih awal dari Mustafa Kamal. Tapi dengan perbezaan fahaman yang sangat ketara. Beliau juga dikategorikan sebagai wali kerana dapat meramal masa hadapan. Banyak yang diperkatakan oleh beliau benar-benar berlaku dengan izin Allah.
Minggu ini nak baca buku ini pulak. Dah tak sabar. 

Selamat Membaca!!!

Badiuzzaman Said Nursi

Image
Assalamualaikum

Saya sedang membaca buku ini tulisan Abdul Latip Talib.

Agak lambat nak habiskan berbanding cerita Muhammad Al-Fateh. Tapi di hujung-hujungnya, baru saya tertarik. Kenapa? Kerana rupa-rupanya beliau adalah penulis Risalah An-Nur yang dibaca / dipelajari oleh arwah Ahmad Ammar. Ya Allah...memang saya buta sejarah. Sejarah negara pun tak lepas, apatah lagi sejarah negara luar.

Peringkat awal, dapat dibayangkan beliau memang seorang yang luar biasa. Mampu menghafal dengan cepat dan juga memang berminat dengan ilmu. Seawal 16 tahun telah mengembara pergi menuntut ilmu diluar daerah. Membaca kisahnya, memang sangat kagum dengan semangat yang dahagakan ilmu. Beliau juga seorang yang sangat lantang di dalam menyuarakan pendapatnya. ini dapat dibuktikan dengan melihat wajah beliau di cover buku.

Dan, rupa-rupanya, beliau juga hidup di zaman pemerintahan Mustafa Kamal Atartuk yang kejam itu. Beliau beberapa kali dipenjara atas alasan yang tidak kukuh. Walaupun pada masa itu, be…

Matta Fair 2014

Image
Assalamualaikum

Minggu lalu..terbuka hati nak menjengah matta fair. Tak tahu berapa kali pernah pergi..mungkin sekali atau dua kali..tapi tak pernah mendapat apa-apa hasil.

Kali ini agak bersemangat dengan beberapa perkara di simpan dalam hati...huhu. pergi agak lambat adalah satu kesilapan. Pwtc adalah tempat jam. Semak. Sesak. Faktor adanya matta fair gamaknya.

Setelah berpenat lelah mendapatkan parking..maka ayoh kita. Ok. Kena bayar rm4 seorang..dulu rasanya rm2. Jangan komplen..semua pun naik mana ada yang turun. Pusing pusing mencari hasil. Adoiiiii semaknya. Awal awal seronot..lama lama rasa nak mwngamuk.

Hasil target pertama..berjaya..target kedua berjaya...target ketiga...alamak..tersasar. benci. Ini ala ala window soping..sapa yang mulut terlebih manis..mak cepat terguuuda. Bencik tau...takpe..deposit semua rm50..kalau tak jadi..pasrah je laa.

Weiii apa target ko tu yang oiiiii
Alaaa..domestic jek pun. Masa beli tu bukan sebab dia murah sangat tapi lebih kepada kegatalan. Ha…

Mendidik Anak

Image
Assalamualaikum.


Suami Isteri adalah datang dari dunia yang berbeza. Seorang dari utara dan seorang lagi dari selatan. Sebab itu, masih terdapat penceraian walaupun telah mendirikan rumah tangga puluhan tahun. Sedangkan kita dengan adik beradik seibu sebapa pun masih terdapat perselisihan faham.

Begitu juga di dalam menentukan arah tujuan mendidik anak. Si bapa inginkan anaknya pandai berbahasa inggeris, si ibu mengharapkan anaknya fasih berbahasa arab. Si bapa mahu anaknya mahir bermain bola sepak, ibu pula mahu anaknya menjadi pemain bowling profesional. Dan senarai ini akan menjadi semakin panjang.

Maka, jika terdapat perselisihan faham berkenaan dengan perkara ini. Mengadulah pada Allah. Tak perlu mengadu kepada insan lain. Janganlah memburukkan pasangan masing-masing. Tulisan ini sangat BETUL dan MENUSUK KALBU. Suami Tidak Sependapat Dalam Hala Menentukan Hala Tuju Mendidik Anak.

Semoga menjadi bacaan yang manfaat kepada semua.

Insyaallah.

Orang kita bila meniaga

Assalam

Ini satu kisah biasa. Cuma agak kelakar bila dikenang-kenang. Tapi kekadang boleh juga baran bila mengenangkannya. Eh kejap kelakar kejap baran..mana satu nie.

Kami datang ke sebuah restoren. Agak baru di Putrajaya. Port orang-orang mengeteh katanya. Ok. Kamipun order menu yang ditawarkan. Saya order tosai tisu. Dari minggu lepas teringin tosai. Waiter kata 'mungkin' lambat sedikit. Takpe...saya tidak mengejar masa. Borak-borak dengan suami dan anak. Ok. Menu suami sampai. Saya menumpang sekali sebab dah set dalam minda tosai saya sampai lambat. Abis kiew tiau suami, datang budak yang saya jeling masa order tadi adalah pembuat roti canai. Sebab konsep dia lebih kurang open kitchen. 'Maaf kak..tosai tadi saya buat tak menjadi. Akak nak order makanan lain'. Terus saya kata takpe la..saya nak cancel. Sebab sebenarnya saya bukan lapar..saja nak menerai kawasan baru. 'Maaf kak..tak boleh cancel'. Eh engkauuuuuu.. ok saya order makanan yang sama harga. Senang…

Sultan Muhammad Al-Fateh

Dan pemilihan Imam yang pertama untuk Masjid Aya Sophea dibuat. Sultan Muhammad menitahkan semua orang berdiri dan berkata siapa yang pernah meninggalkan solat fardu untuk duduk. Tiada siapa yang duduk kerana tiada yang pernah meninggalkan solat fardu. Beliau meneruskan lagi, siapa yang pernah meninggalkan solat sunat rawatib untuk duduk. Maka sebilangan lagi daripada merekapun duduk. Beliau meneruskan lagi, siapa yang pernah meninggalkan solat sunat tahajud untuk duduk. Dan Syeikh Syamsudin al-Wali pun berkata, tuanlah yang selayaknya menjadi Imam. Pada ketika itu, hanya Sultan Muhamad sahaja yang kekal berdiri. Diriwayatkan Sultan Muhammad tidak pernah meninggalkan 3 perkara tersebut sejak mula akhil baligh. Maka, selayaknya baginda menakluk Kota Konstatinopel yang berlandaskan Hadis nabi S.A.W bahawa ia akan ditakluk oleh raja yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik.

Subhanallah.

Online Shopping

Image
Assalamualaikum


Sapa sini suka online shopping? Sila angkat tangan sambil senyum sorang-sorang.
Eh...awak yang di sana tu kenapa tak senyum? Apaaaaaa....tak suka!!!! Kenapa...kenapa...kenapa?

Ok. Saya bukan nak cerita baik buruk membeli belah secara maya. Saya nak ceritakan satu kedai nie..saya sangat suka. Sebab dia sangat PANTAS dan TUNTAS. eh...tagline sapa nie..hahhahahha..ampun ye..saya kopipes. Nak tau kenapa dia best? Saya order jumaat...lepastu tak sempat nak bank-in. Isnin pagi baru bank-in tengah hari dah sampai barang..hahaha. Mana nak dapat seller macam tu. Ok. Sebenarnya dia kawan saya. Makanyaa..boleh la dia pos atas dasar trust dengan kengkawan. Dengan seller lain..rasanya idok laa kan. eh..korang nak tau tak seller mana ni? nah..pi skodeng www.iyman.my. Tapi elok korang polo dia kat fb.. ni fb dia iyman.my lagi best kot. Melainkan korang takde fb. Nanti dia bagitau la ada sales kaa..ada product baru kaa..ada clearance sales kaaa.... Ikut pepandai korang laa..dan ikut j…

9 Pembaziran Tanpa Disedari

Ibnu Qayyim al-Jauziyah mengatakan ada sembilan pembaziran yang sering dilakukan manusia iaitu:

1. Ilmu pengetahuan
Ilmu pengetahuan dibazirkan jika tidak diamalkan untuk jalan kebaikan

2. Amalan
Amalan dibazirkan jika dilakukan tidak dengan hati yang ikhlas

3. Kekayaan
Kekayaan dibazirkan jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat dan tidak diredhai Allah S.W.T

4. Hati
Hati dibazirkan jika kosong daripada kasih kepada Allah S.W.T

5. Tubuh Badan
Tubuh bada dibazirkan jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah S.W.T

6. Cinta
Cinta dibazirkan jika dicurahkan kepada selain Allah S.W.T atau melebihi cinta kepadaNya

7. Masa
Masa dibazirkan jika tidak diurus sebaiknya

8. Akal
Akal dibazirkan jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada agama

9. Zikir
Zikir dibazirkan jika tidak memberi kesan kepada hati

Alamak...macam tergolong kepada orang-orang yang melakukan pembaziran nie. Kena muhasabah diri selalu nie. sob..sob..

Untuk bacaan lanjut boleh refer pada http://blog.islamicpa…

Apa Aktiviti Cuti Lama-lama nie

Image
Assalam

Bestnya dok kampung...lepak-lepak..baring-baring, jalan-jalan..tak yah masak (hehehe ok saya menantu tak berapa rajin). Dan yang paling penting tak yah fikir pasal kerja. Yang tak best cuma masalah air. Never ending story. (mana DUN/Parlimen Lawas ni, please take note ya)..Tapi sebenarnya Alhamdulillah juga. Sebab kali ini macam ok sikit. Pukul 4am ada...pukul 7 putus. Pukul 10 ada balik. Maka, tak la terasa sangat. Cuma ada sekali dua je kot yang lama sikit  jarang putus air dia. Yang pastinya, mak mencuci baju guna tangan je uolls. Malas nak guna washing machine, sebab air slow pressure. So lagi cepat guna tangan.

Disebabkan aku agak malas nak menaip, moh tengok gambar yang aku snap-snap semasa kat kampung.



Isi dalam kelupis tu isi pulut yang dah dikukus separuh masak. Lepas tu gaul dengan santan. Bungkus dengan daun tak tau nama tu...kukus semula sampai masak. Sedap dimakan dengan rendang..heheh. Sama je kan konsep dia.





Buah tarap tu sedara mara cempedak laa..rasa dia macam…

Buku Seterusnya Adalah ....

Image
Ok. Dah settle baca buku Abu Ayub. La ni baru start baca buku ni plak.

Muhammad Al-Fateh. Dah tak sabar dah. Kene baca ikut aturan. Aku dah la buta sejarah.

"Kamu akan membuka Kota Konstantinopel, (di tangan) sebaik-baik pemerintah pada waktu itu, dan juga sebaik-baik tentera adalah tentera pada waktu itu (yang membebaskan Konstantinopel)"

Wasalam.

Abu Ayub - syahid di konstantinopel

Image
Ulasan Buku

Rentetan baca buku Ahmad Ammar menyebabkan hati teruja nak mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan sejarah turki. Dalam buku tersebut banyak dinyatakan Abu Ayub sahabat rasulullah yang syahid di turkey. Maka kita baca buku ini.

Abu Ayub, di kalangan sahabat nabi menjadi orang yang istimewa kerana semasa hijrah nabi ke Madinah, rumah beliau yang terpilih menjadi penginapan sementara Rasulullah. Unta yang ditunggangi Baginda berhenti dan memilih rumah beliau.

Beliau juga merupakan sahabat yang panjang umurnya sehingga mencecah 80tahun ++. Oleh itu, beliau melalui semua zaman sejak penghijrahan Rasulullah ke Madinah, zaman pemerintahan 4 Khalifah Arrasyidin dan akhir sekali ke zaman pemerintahan Muawiyah. Beliau juga menyertai hampir kesemua perang di Madinah hingga ke Mesir dan berakhir di Konstantinopel.

Malangnya, buku ini tidak memperincikan kisah Abu Ayub. Cuma pada peringkat awal dan akhir buku sahaja. Dipertengahannya lebih diceritakan kisah tentera Islam melebarkan s…

al-Qadr

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمDengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ 97:1]] Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam kemuliaan. وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ [97.2] Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ [97.3] Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ [97.4] Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. سَلامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ [97.5] Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.
Sumber: http://ms.m.wikipedia.org/wiki/Surah_Al-Qadr

jauh perjalanan luas pengalaman

Image
Assalam

Ok saya dah start bercuti uolls...uolls masih keje ke? Bestnyaaaa cuti..baring2..tido2....

Kali nie turn balik kampung enchek suami. Tiap kali balik..harus laaa ada drama kan. Mula dengan sampai airport lambat...queue panjang. Dia tengok ada baby..dia suh pindah tempat lain..pendek tapi tak bergerak gerak...sentap dah niee...nak drop bag je pun..adoiiyai..disebabkan agak lemauuu..aku selamba pi terjah kaunter sebelah cakap aku dah lambat..sib baik MAS prihatin. Alhamdulillah dia kasi. Tu beza MAS ngan yang lain. Kalau yang lagi satu tuuu..mau dah hai hai bai bai. Tapi aku admit laaa memang aku dah lambat tapi still lebih dari sejam. Tak sangka ramai orang pagi pagi tuuu..

Ok. Settle semua..terus masuk. Fuhhh lega. Naik flight dengan ada budak kecik memang mencabar. Dengan dia takmau duduknya..tak mau pakai belt..nak jalan sana sini. Sib baik cabin crew x marah aku..aku cuba pegang dia..melalak..masa tu laa...rasa lama bebeno nk hilang signal belt tu.. hehe

Lepas kasi anak maka…

Menghitung hari...detik demi detik

Assalam

Lagi seminggu lebih dah nak raya kan. Lagi 10 hari gitu.. esok dah start cuti..yahoooo.. bestnya nak cuti.

korang start cuti bila? Berapa lama?
tik...tok..tik..tok....

Semoga perjalanan kami dirahmati dan selamat dari mala petaka. dengan berita MH17 ni, sedikit sebanyak terasa risau la pulak. Harap dapat amalkan adab-adab bermusafir. Doa-doa jangan lupa baca nanti.

Tata

#PrayForMH17 #PrayForGaza

Image
Assalamaulaikum



"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu." 
(At-Taghaabun:1)


"..Maka apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, ia segera berdoa kepada Kami; kemudian apabila Kami memberikannya sesuatu nikmat (sebagai kurnia) dari Kami, berkatalah ia (dengan sombongnya): "Aku diberikan nikmat ini hanyalah disebabkan pengetahuan dan kepandaian yang ada padaku". (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah ia bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu)."  (Az-Zumar:49)
"..Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) d…

Heboh satu dunia

Assalam

Terkenang zaman dulu-dulu. Sedihnya hati bila kena tinggal berjauhan dengan keluarga. Balik pun sekali sekala bila cuti sekolah atau semester break. Bila pulang, adik yang dulunya kecil..sekarang dah melonjong. Anak sedara yang dulu baru lahir, sekarang dah pandai berjalan. Kawan-kawan jangan cakap lah. Memang tak tau apa ceritanya. Kalau terjumpa di pasar malam, baru lah tau cerita dia. Dulu kurus tetiba dah berisi. Dah hampir tak kenal.

Seiring dengan masa, sekarang semuanya dihujung jari. Tak kira tua muda, miskin kaya, boleh dikatakan semuanya mempunyai talian internet. Dan boleh dikatakan juga, semua mempunyai akaun laman sosial. Dengan ini, kita dapat melihat perkembangan berita terkini mengenai insan-insan yang kita kenali. Jika terdapat dikalangan kita yang 'open minded', abis rakan kepada rakan pun beritanya kita boleh ketahui. Malah applikasi tersebut memang  bertujuan memaparkan berita-berita terkini walaupun kita tidak mengenalinya.

Jika tersalah taip, semu…

Raya tahun ini pasti berbeza dengan sebelumnya

Assalam.

Setiap yang hidup pasti akan menemui tuhannya. Cuma bila, di mana dan bagaimana tiada siapa pun yang tahu. Sapa yang ada baca post aku yang lepas (hahah ada ke yang baca pun), cerita pasal nenek belah husband meninggal dunia.

Ahad yang lepas, dalam pukul 3 pagi gitu terima call dari mak mertua. Katanya, atuk pula dah meninggal. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. Dalam tempoh 40hari lebih...atuk menyusul nenek. Kesedihan lampau pun tak sempat pulih.

Atuk dan nenek memang dah uzur. Last saya balik sana 2012, memang ketara sangat uzurnya. Kemudian, tahun 2013, kami tak balik kampung. Ada hal. makanya, dah 2 tahun kami tak jumpa atuk dan nenek. Husband la paling terasa. Apa nak buat, tak de rezeki. Hanya Al fatihah yang dapat dihadiahkan. Hubungan kita di dunia memang telah terputus..tidak dapat memberi jasa pada saat-saat akhirnya.. tetapi doa anak soleh..insyaallah...dapatla kita meneruskan bakti kepada mereka.

Semoga arwah arwah atuk dan nenek aman di sana. Semoga ia dap…

Alhamdulliah... it's over

Assalam

hahaha..lega kan world cup dah abis. walaupun aku tak terjebak sangat...tapi macam lega laa..tak yah pikir or amik tau pasal world cup. aku tengok gitu-gitu jek. masa semi, 3rd 4th ngan final aku layan..tu pun banyak tengok henpon dari tengok tv. bergosip ngan kawan.

hari nie..mengantuk giler. sebab kan start awai..pukul 3. sambung plak dengan bersahur..terus pi kerja...adoiiii..harap2 boleh bukak mata.

posa pun dah masuk minggu ke-3. patut kita makin rajin dan makin gigih menjalani ibadah. dah masuk fasa pengampunan. harap2 doa kita diampunkan. dan beroleh rahmat dariNya.

Ok laa..salam sayang
tata

Understand the Israeli – Palestinian Apartheid

Image
Assalam

Masih berkisar berkenaan dengan isu Israel-Palestin. Rata-rata di facebook semua kawan-kawan kita share perkara yang sama. Apa yang saya perhatikan, bila Palestin diserang, baru lah keluar semula Boycott produk tertentu. Nanti bila reda, orang pun mula buat-buat lupa. Memang susah nak istiqamah. Saya pun sama. Kita berdoalah yang terbaik untuk kesejahteraan seluruh umat Islam.

Entahlah...memandang gambar pun rasa tak sanggup. Entah macam mana mereka menghadapinya.

Di sini, saya nak kongsikan beberapa link yang baik dan mudah untuk dijadikan bahan bacaan. Saya pun tak dapat nak pastikan kesahihannya. Kita hendaklah membaca dari pelbagai sudut dan pihak. Baru lah minda kita terbuka dan dapat menilai kebenarannya.

Ni best sebab bergambar.heheh. Tak perlu baca panjang-panjang
http://thrivalroom.com/understand-israeli-palestinian-apartheid-11-graphics/

Untuk menderma pula:
www.islamic-relief.org.my/donate/shop/fund/mysedekah/

Yang tinggal sekarang hanya senjata umat Islam iaitu doa. Insyaa…

World Cup vs Palestin

Image
Assalam

Disaat seluruh dunia heboh bercerita tentang world cup..rupa-rupanya ada yang terlepas pandang kes palestin. Di saat kita berjaga pada seawal 4pagi menontong pelawanan bola...mereka diserang ketika waktu sahur. Ketika kita bersorak atau mungkin tidak dapat menerima hakikat kekalahan brazil 1-7 ke atas german, mereka di sana merintih kesedihan kehilangan orang yang tersayang.


Ya ALLAH
Selamatkan la saudara kami di sana
berilah kekuatan kepada mereka
lindungilah mereka.
Amin...


Sihat Sebelum Sakit

Assalam

Semua orang suka sihat. Kekadang bila diuji sakit sedikit, macam sakit tekak ke batuk, mula rasa tidak selesa. Kekadang keluh kesah je dengan sedikit ujian tersebut.

Baru-baru ini kami dikejutkan dengan berita yang abang ipar masuk ICU. Katanya suspected Kencing Tikus atau Leptosprirosis. Ishhh aku memang takut dengar ICU. Bertambah takut dengar kencing tikus. Berderauu jantung.

Boleh baca berkenaan dengan lepto di sini: http://ms.wikipedia.org/wiki/Penyakit_kencing_tikus

Masa rehat terus pecut ke Hospital Sungai Buluh. Jumpa kakak aku je..terus dia menangis. Aku yang terkenal dengan hati keringnya...memang tak meleleh laa..tapi dalam hati Tuhan saja yang tahu. Tak lama kemudian, mak aku pun sampai dengan abang aku.

Dalam hati tak berhenti berdoa supaya abang ipar aku cepat sembuh. Tak sanggup aku tengok akak aku macam tu rupanya. Alhamdulillah, selepas dua minggu, mak bagitau yang abang ipar dah keluar hospital. Aku malas nak call akak aku selalu. Mesti dia serabut.Dalam last…

Langkawi

Image
Assalam

Lama giler kot aku dah tak sampai langkawi.
Last pegi rasanya tahun 2004. Dah sepuluh tahun.
Tapi kali ini pegi sebab kerja. Tak dapat la menikmati pulau langkawi sungguh-sungguh.

Kami menginap di World Resort. Dulu Awana Porto Malai.
Dulu rasanya cuuun sgt..sekarang rasa biasa-biasa jek.
Dulu teringiiiiin sangat nak stay situ..bila dah dapat ...macam tak ada perasaan jek..
emmmmmm..ini faktor penuaan ke apa..hehe

Tapi serius...bilik dia biasa-biasa jek. Bau bilik pun ala-ala kepam.
Makanan so-so aje..
Sebab tu aku lebih suka dok kat hotel baru..semua serba baru..
Lagi satu yang aku perasan..kalau hotel-hotel lama ni..sure tak de wifi free
Kalau hotel baru...kompom ada..hehe





Ada satu slot petang tu..urusetia bawak pi shopping
Ok. Yang ni aku suka
*kompom faktor penuaan..hehhehe
Memula singgah kat tempat gamat. Memula tak mau beli apa-apa..Tapi sebab masa turun tak baca bismillah gamaknya..boleh plak aku terbeli ntah apa-apa...abis RM20.

Lepas tu singgah kat tempat batik plak. …